17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT avas 4G mobiilsidevõrgu

Eile Tehnilise Järelevalve Amet EMT-le 4G sagedusloa ja EMT avas Eesti esimese 4G mobiilsidevõrgu. Maailmas on Eesti 11.riik, kus 4G võrk on klientidele avatud. Alates tänasest on 4G teenused tarbijate kasutuses.

4G ehk neljanda põlvkonna mobiilside annab võimaluse ülikiireks mobiilseks internetiks, võimaldades mobiilse interneti võrgus samasuguseid kiiruseid kui püsiühenduse korral. 4G võrgu maksimumkiirus on 100 Mbit/s, normaaltingimustel saavutatavad keskmised kiirused jäävad 20-80 Mbit/s. 4G põhineb LTE (Long Term Evolution) standardil.

EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul tähendabki 4G mobiilsides eelkõige hüpet mobiilse interneti teenuse arengus. „Viis aastat tagasi avas EMT Eesti esimese 3G võrgu, mis pakkus tollal oluliselt suurema kiirusega mobiilset internetti. Tänaseks päevaks on selgelt näha klientide poolset vajadust surfata internetis või teha kaugtööd kõikjal ja igal ajal. Tehnoloogia on uueks hüppeks valmis. Klientide kiirelt kasvavad andmesidemahud tekitanud vajaduse ja loonud soodsa pinnase uue 4G tehnoloogial põhineva mobiilsidevõrgu kiireks arenguks,” selgitas Valdo Kalm.

Eesti esimese 4G testvõrgu avas EMT juba 25.veebruaril 2010. EMT arendus- ja tehnoloogiadirektori Tõnu Grünbergi sõnul andis testide õnnestumine kindlust teenusega välja tulla koheselt litsentsi saamise järel, et 4G võimalusi koheselt ka klientidele pakkuda. 

4G võrk toimib avamise hetkest alates paiguti Tallinna kesklinnas ja IT-Kolledži/Tallinna Tehnikaülikooli piirkonnas, Tartu kesklinnas ja väiksematest linnadest Kohilas.

„ Pidasime oluliseks avada 4G võrk kõrgkoolide innovatsioonilinnakutes, kus mobiilse interneti uus põlvkond oleks kohe tulevase põlvkonna infotehnoloogide ja telekommunikatsioonispetsialistide kasutuses ning kohe ka ühes väiksemas, kuid innovatiivses loomemajanduse linnas,“ ütles Grünberg. „2011. aasta jooksul on EMT-l kava katta 4G mobiilsidevõrguga lisaks Tallinnale ja Tartule ka kõik maakonnakeskused ning  jõuame oma ehitustega aasta lõpuks ka väiksematesse kohtadesse,“ lisas Tõnu Grünberg.

Kõik EMT 4G võrgu keskseadmed ja põhitaristu asuvad Eestis ja teenuseid saab kasutada EMT SIM-kaardiga.

Eestis töötab 4G sagedusel 2,6GHz, mis sobib eelkõige tihedamalt asustatud piirkondade katmiseks.

EMT 4G võrguseadmed on tootnud Ericsson ja Nokia Siemens Network.

Esimeste 4G modemite tootja on  Samsung. USB-modem GT-B3730 töötab 4G/3G/2G võrkudes.

EMT kuulub koos Elioniga telekommunikatsiooni- ja IT ettevõtete gruppi Eesti Telekom ning rahvusvahelisse TeliaSonera gruppi, mis tegutseb 20 riigis Norrast Nepaalini. TeliaSonera oli esimene operaator, kes avas 14.detsembril 2009 maailma esimesed 4G võrgud Rootsis ja Norras. 2010.aasta detsembris on 4G võrgud avanud TeliaSonera gruppi kuuluvad operaatorid Soomes ja Taanis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755