29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elion: ümber on registreeritud vaid veerand domeenidest

Elioni hinnangul on ümber registreeritud ligi pooled elujõulised domeenid ehk umbes veerand kõigist Eesti domeenidest. Ümberregistreerimata domeene hakatakse varsti kustutama.

Elioni domeenitoodete ärijuhi Päärn Braueri sõnul on praegu tagumine aeg oma veebidomeen ehk internetiaadress ümber registreerida, sest muidu ähvardab oht sellest ilma jääda.

Domeeniregistri pidajatele nagu Elion on üks suurimaid väljakutseid sellega seoses vana korra järgi loodud domeenide ümberregistreerimine, millega peab ühele poole saama 5. jaanuariks.

Domeenide suhtes, mis pole selleks ajaks ümber registreeritud, algatatakse kustutusmenetlus. Halvemal juhul võib see päädida selle kaotamisega, mis omakorda tähendab, et sama domeeni võib registreerida keegi teine.

"Praeguseks on Eestis kokku ligikaudu 80 000st domeenist ümber registreeritud neljandik ehk hulk tööd seisab veel ees. Ka Elioni nimeserverites olevate domeenidega on proportsioonid sarnased," ütles Brauer.

"Selge on see, et kõiki domeene ei registreeritagi ümber ja selle järgi pole ka vajadust. Ent kui on soov domeen säilitada, siis peaks seda kohe tegema," lisas ta.

Brauer kinnitas, et alust pole kuulujutul nagu säästaks registreerimise edasilükkamine kuidagi raha. "Registreerimine maksab ettevõttele ilma käibemaksuta 312 krooni ning 5. jaanuari saabudes seda uuesti tasuda ei tule," märkis ta.

Tema sõnul tuleb silmas pidada, et enamasti saab sõltuvalt registreerimise viisist saab domeeni ümber registreerida ettevõtte B-kaardil olev või ka tema poolt kirjalikult volitatud isik. Sellega on seotud suurem osa probleeme, millega antud teema raames Elioni poole pöördutakse.

Nendel, kes kavatsevad domeeni ümber registreerida Elioni kaudu, palub Brauer silmas pidada, et 31. detsembrist 3. jaanuarini on Elioni e-teenindus suletud, et teostada euro tulekuga seotud uuendusi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755