18. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks ja ainus iGod

Pole vist ühtegi kontserni, mis oleks samavõrra oma juhi küljes kinni kui Apple. Firma asutaja, tegevjuht ja visionäär Steve Jobs on aga raskelt haige ja juba spekuleeritakse selle üle, mis saab firmast pärast tema lahkumist.

Lühemas perspektiivis probleemi pole. Apple-il on võimekas meeskond, kes tuleb toime kontserni käigushoidmisega. Millest aga võib puudus tulla, on visioon. Ja see on ainuisikuliselt kinni vaid Jobsi peas.

Jobsi tervis on halvenenud juba viimased nädalad ning ta oli käinud kontoris vaid mõned korrad nädalas, teavad Apple-ile lähedalseisvad isikud. Apple COO Tim Cook asub oma bossi asendama kolmandat korda viimase seitsme aasta jooksul. Jobsi eemalolekus ei ole seega midagi uut ja ka investorid on Jobsi terviseprobleemid Apple aktsiariskidesse sisse kalkuleerinud.

Kuigi Jobs on jätkuvalt lubanud osaleda firma strateegiliste otsuste tegemisel, vaadatakse juba ka võimalike troonipärijate poole. Loogiliselt võttes peaks see olema Jobsi parem käsi Tim Cook.“Tim Cook suudab silmnähtavalt tegevusi juhtida,“ ütles Bloombergile investeerimisstrateeg Michael Yoshikami. “Küsimus on ainult: kas ta suudab olla ka visionäär. Selles ei ole me veel nii kindlad.“

“Jobsil on peaaegu et maagiline võime näha väikesi nišiturge ja mõista, mis oleks vaja et neist saaksid suured ärid,“ ütles Bloombergile analüütik Avi Greengart. „Steve Jobs on üks ja ainuke Steve Jobs.“ 

Edukas tuletõrjuja Tim Cook

Kui Timoty D. Cook 13 aastat tagasi Apple-isse läks, pani ta alustuseks kinni kontserni tehased. Sellest ajast peale kasutab Apple eranditult vaid lepingulisi tootjaid. Cooki teene oli ka see, et firma laoseisud vähenesid kuudelt päevadele. Jobsil olid ideed, Cook tegutses.

Kui Jobs on olnud see, kes paneb paika Apple toodete loomingulised visioonid, vastutab Cook müügi, tootmise ja levitamise eest. Cook on tõestanud, et suudab kontserni Jobsi äraolekul edukalt juhtida.

„Ta on täht, kuid teistsugune kui Steve,“ ütles Bloombergile Jefferies & Co analüütik Peter Misek. „Ta on väidetavalt üks parimatest tarneahela manageridest maailmas, kui vaadata käibekapitali juhtimist, rahavoogude juhtimist, sularaha konverteerimise tsüklit.“

Turud ootavad

Apple aktsiad langesid New Yorgi eelturul 4,9 protsenti, Aasia turgudel langesid Apple tootjafirmade Foxconni ja Winteki kursid vastavalt 1,3 ja 1,7 protsenti. Jobsi haigusel „ei ole suurt mõju,“ ütles Bloombergile Yoshinori Nagano, Daiwa varahalduse strateeg Tokios. „Sellega seotud kursiliikumised saavad olema ajutised.“

Apple suurimaks konkurendiks on Google’i Android operatsioonisüsteemi kasutavad nutitelefonid. Android on juba praegu müüginumbritelt USA-s Apple-ist ees – küll vaid ühe protsendiga ehk siis 26 Apple 25 vastu. Mõlemad firmad konkureerivad ka tarkvaraturul, mis suunab internetti televisiooni.

Apple on siiski 321 miljardi dollariga Exxoni järel maailma kõige väärtuslikum ettevõte ja seda positsiooni ilmselt niipea ei kõiguta. Tulekul on uued tooted, iPhone 5 ja uus iPad. Analüütikud pakuvad, et Jobsi lahkumise tagajärjed hakkavad Apple-i konkurentsipositsioone mõjutama kolme kuni viie aasta pärast.

 

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755