21. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Probleem ID-kaartidega võib laheneda alles märtsiks

Möödunud nädalal ilmnenud probleem, et uusi isikutunnistusi ja elamisloakaarte ei saa elektroonilises keskkonnas isikutuvastamiseks ning digitaalseks allkirjastamiseks kasutada, lahendatakse hiljemalt märtsiks.

Politsei- ja piirivalveamet vabandab tekkinud ebamugavuste pärast ja pakub uue dokumendi saajale jätkuvalt võimalust taotleda digitaalset isikutunnistust tasuta. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ene Vihtla ütles ERR-i uudisteportaalile, et eilse seisuga oli tänavuse aastanumbriga ID-kaarte valmistatud ligi 2000.

Möödunud nädalal ilmnes uute isikutunnistuste ja elamisloakaartide kiibi tootmisviga. Tänaseks on viga parandatud ning 46 väljastatud uut dokumenti välja vahetatud.

Pärast tootmisvea parandamist Trüb AG poolt selgus, et kiibi tuvastusnumber on muutunud. Seetõttu ei ühildu parandatud kiip Riigi Infosüsteemi Arenduskeskuse (RIA) digitaalseks isikutuvastamiseks ja digiallkirjastamiseks väljatöötatud tarkvara avaldamisvalmis versiooniga.

Tootmisvea hiline avastamine ei võimaldanud uue isikutunnistuse ja elamisloakaardi elektrooniliseks kasutamiseks väljatöötatud tarkvarale sujuvat üleminekut ning on tinginud tarkvara täiendava kohandamise vastavaks kiibi muutunud tuvastusnumbriga.

Praeguseks on tarkvaraarendaja vajaliku muudatuse tarkvarasse sisse viinud ning alustatud on kogu süsteemi täiendavat testimist. Esialgse hinnangu kohaselt on tarkvara võimalik uute isikutunnistuste ja elamisloakaartide kasutajatele kättesaadavaks teha hiljemalt märtsi alguseks.

Täiendatud tarkvara valmimisel ei pea inimesed oma dokumente ümber vahetama. Kaardi digitaalseks kasutamiseks piisab uuendustega tarkvara alla laadimisest.

Kuni tarkvara valmimiseni saavad uue isikutunnistuse ja elamisloakaardi kasutajad soovi korral taotleda digitaalset isikutunnistust tasuta. See dokument väljastatakse PPA teenindussaalis ootetööna ning sellega saab kasutada kõiki e-teenuseid.

Tekkinud olukord ei mõjuta mingil moel enne 2011. aastat välja antud dokumente. Need toimivad elektroonilises keskkonnas jätkuvalt edasi ja neid ei ole vaja välja vahetada enne nende kehtivustähtaja lõpu lähenemist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755