1. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti on YouTube'i silmis liiga väike

Poola Autorite, Heliloojate ja Esinejate Ühing ZAiKS sõlmis YouTube’ga kokkuleppe, mille kohaselt saavad ühingu liikmed autoritasu, kui nende teoseid veebilehel mängitakse. Hoolimata pingutustest Eestil sellist lepingut pole.

Aasta alguses jõustunud kokkuleppe kohaselt jagab Google (YouTube’i omanik) registreeritud kasutajatega kasumit, mis on kogutud veebireklaamilt, kirjutas majandusuudiskiri news2biz Poland.

Eestis pole asjad veel nii kaugele jõudnud. Eesti Autorite Ühingu projektijuhi Mario Kivistiku sõnul puudub leping hoolimata sellest, et seda on üritatud ligemale aasta aega saada. „Meie oleme omalt poolt näidanud initsiatiivi üles alates eelmise aasta kevadest, ehk siis suhelnud Youtube’i omaniku Google’ga. Siiamaani pole me paraku argumentatsiooni faasist kaugemalt jõudnud,“ rääkis Kivistik.

Google’i argumentatsioon on, et kuna siiani pole olemas eestikeelset YouTube’i lehekülge, puudub neil sihtreklaam Eesti territooriumile ja järelikult ei saa nad meie territooriumilt mingit kasu, selgitas Kivistik.

Minu arvates on see väide vale, sest kui TouTube’i otsingusse sisestada mõni välisriik, tuleb eestikeelseid reklaame, lisas ta.

Suurematel ühingutel alates Inglismaast, Saksamaast, Prantsusmaast on sellised lepingud Kivistiku kinnitusel sõlmitud. Väiksematest on olemas Tsehhi ühingul, nüüd lisandus ka Poola.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755