11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia ja Microsoft ühendavad jõud

Maailma suurim mobiiltelefonide tootja Nokia teatas, et hakkab tarkvaraarenduses Microsoftiga koostööd tegema, et ühisel jõul konkurentsile tugevamalt vastu seista.

Nokia aktsia kukkus täna ligi 12%, mis on viimase kümne kuu jooksul järsemaid langusi, vahendas agentuur Bloomberg.

Investorid lugesid Nokia otsusest valida Microsofti Windows oma peamiseks tarkvaraks välja selle, et firmal on Apple’i ja Google’iga konkureerimiseks ikka väga suured probleemid.

„See on väga selge tunnistamine, et Nokia oma platvormi strateegia on läbi kukkunud,“ ütles CCS Insighti analüütik Ben Wood. „Microsoft on selles tehingus suur võitja, kuid kummagi firma jaoks pole hõbekuuli, sest iPhone ja Android on sedavõrd tugevad.“

Nokia uus juht Stephen Elop püüab firmat reele saada pärast seda, kui Nokia turuosas kiire kasvuga nutitelefonide turul kukkus läinud aasta viimases kvartalis 27,1 protsendile 50,8 protsendilt hetkel, mil Apple tuli välja oma iPhone’iga. Nokia turuväärtus on sellest ajast kahanenud enam kui 60%. Mingeid plaane Microsoftiga ühineda Nokial siiski pole, kinnitas Elop täna.

Ka Microsoftil on raske iPhone’iga konkureerida ja oma Windows Phone 7 tarkvarale tunnustust leida.

Täna avalikustatud plaani järgi hakkavad Nokia ja Microsoft mobiilside tooteid ühiselt arendama. Koostööd tehakse ka turunduses. Nokia Maps integreeritakse Microsofti teenustega ning Microsoft hakkab looma rakendusi Nokia Windows telefonide jaoks.

„Nokia ja Microsoft ühendavad jõud, et luua ökosüsteem, mille globaalsele haardele ja ulatusele ei ole rivaali,“ ütles Elop. „Nüüd on see kolme hobuse võiduajamine.“

Nokia teatas täna, et sihib üleminekuaastate 2011 ja 2012 järel Devices & Services üksuses marginaaliks 10% või rohkem (mitte-IFRS).

„Suurim küsimärk siin on ajakava,“ ütles FIM Banki analüütik Michael Schroeder. „Nokia ütleb, et 2011 ja 2012 on üleminekuaastad ja keegi ei tea, kui kaugele Nokia konkurendid selleks ajaks jõudnud on. Nokia ei saa midagi teha, mis pidurdaks konkurentide innovatsiooni.“

Varem Microsoftis töötanud Elop palgati Nokiasse mullu septembris, et firma uuesti jalgele aidata. Kõige nõrgem koht on nutitelefonid.

Seni on Elop teinud vaid väiksemaid muutusi, seejuures teatanud 120 000 töötajaga ettevõttele 1800 inimese koondamisest, kohandanud Symbiani arendust ja nimetanud ametisse uue turundusjuhi Jerri DeVardi.

Täna teatas Nokia, et organisatsiooni uues struktuuris on kaks üksust, Smart Devices ja Mobile Phones. Esimest üksust hakkab juhtima Jo Harlow ja teist Mary McDowell.

Alates Elopi tõusust Nokia juhiks on Google’i Android tarkvarast saanud suurim nutitelefonide operatsioonisüsteem, mis läks hiljuti mööda Nokia Symbianist. Analüütikud võtsid uendatud Symbian 3 operatsioonisüsteemiga Nokia nutitelefoni N8 vastu kui sammu paremuse poole, kuid esialgu on see alles liiga lühike samm, et langus pidama saada.

Hiljuti töötajatele saadetud ringkirjas ütles Elop, et Nokia seisab põleval platvormil ja peab tegema suuri muutusi.

Täna avalikustatud plaaniga lükkab Elop firma peamise platvormi Symbiani kõrvale, mis võib mõjutada olemasolevate seadmete müüki. „Elop on otsustanud riskida Symbiani telefonide müügi kollapsiga järgmisel kolmel kvartalil,“ ütles MKM Partners LLC analüütik Tero Kuittinen.

Reitinguagentuurid Moody’s ning Standard & Poor’s panid Nokia võlakirjad vaatluse alla reitingu võimalikuks langetamiseks, kui Nokia puhaskasum kahanes läinud aasta viimases kvartalis 21% ja firma andis mõista, et marginaalid on surve all.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755