3. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SA: reform viis vaid hüljatud domeenid  

Domeeniregistrist kustutati vaid domeenid, mille vastu nende omanikel puudus huvi ja mis olid seitsme kuu jooksul ümberregistreerimata, teatas Eesti Interneti SA.

Eile teatas Eesti Interneti Kogukond (EIK), et majandusministeeriumi poolt algatatud domeenireformi käigus on kadunud ligikaudu 80% kogu endistest Eesti maatunnusega internetilehekülgedes. Eesti Interneti SA hinnagul on see väär informatsioon, mis võib kaasa tuua üldsuse eksitamise.

Eesti Interneti SA selgitusel ei puuduta ümberregistreerimata domeenide tsoonist eemaldamine kodulehtedel olevat informatsiooni. Andmed ja materjal on teenusepakkujate serverites endiselt alles.

Domeeniregistrist kustutati vaid domeenid, mille vastu nende omanikel puudus huvi ja mis olid seitsme kuu jooksul ümberregistreerimata. Vana domeenikord, kus registreering oli tähtajatu ja domeenid maksti kinni maksumaksja poolt, soodustas kasutuses mitteolevate domeenide registrisse jäämist.

Näiteks kampaaniate jaoks registreeritud domeenid, mida pärast kampaania lõppu enam ei kasutatud, kuid domeen jäi registrisse. Samuti sisaldas domeeniregister tegevuse lõpetanud ettevõtete domeene, näiteks kümmekond aastat tagasi suletud mega.ee uudisteportaali domeen, pankrotistunud laevandusettevõtte SuperSeacat domeen jne.

Väide 880 000 000 lehe kadumisest viidates Google otsingu tulemustele on ekslik. Sama metoodikaga jõuame tulemuseni, et näiteks epl.ee all on 1.230.000, ekspress.ee 2.340.000, postimees.ee 13.200.000, delfi.ee 17.100.000,  err.ee5.220.000, ohtuleht.ee 44.000.000, mis ei kajasta nende domeenide all olevate unikaalsete lehtede arvu.

Tulemus on leitud käsuga "site:", mis on ettenähtud märksõna otsingul tulemuste kitsendamiseks, mitte lehtede arvu leidmiseks. Suure arvu tulemuseks saamisel on jäetud üks parameeter (märksõna) sisestamata. Sarnaselt märksõna sisestamata "site:" päringut kasutades saab

tulemuseks epl.ee/.../. Tulemused on anomaalia, mis ei näita unikaalsete lehtede arvu.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755