9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõnar – TÜ teadlaste loodud keeleabi mobiilis

Tartu Ülikooli teadlased Martin Ehala ja Peeter Tinits esitlevad 11. märtsil uudset mobiilirakendust Sõnar, mis võimaldab nutitelefonis kontrollida oma õigekirja ning jõuda vajaliku reeglini.

Sõnar on eesti õigekirja mobiilirakendus, üldjoontes nagu õigekirjakäsiraamat nutitelefonis, kuid teistsuguse tööpõhimõttega. Traditsiooniline õigekirjakäsiraamat esitab reeglid õigekirjasüsteemist lähtuvalt, mis on kasutajale tülikas, sest ta ei tea täpselt, millises alapeatükis ta oma probleemile lahenduse leiab. Sõnar on aga üles ehitatud lähtuvalt kasutaja õigekirjaprobleemidest. Rakendus on mõeldud nii tavakasutajatele õigekirja kontrollimiseks kui ka kooliõpilastele reeglite omandamiseks, teatas Tartu Ülikool.

Rakenduse üks autoritest, emakeele didaktika professor Martin Ehala loodab, et Sõnarist kujuneb emakeeleõpetuse lahutamatu töövahend, samamoodi nagu taskukalkulaator matemaatikaõpetuses. "Kui õpilastel kujuneb koolis süstemaatiline Sõnarikasutamise harjumus, muudab see pikas perspektiivis korrektsemaks keelekasutuse ühiskonnas tervikuna,” usub ta.

Rakendus esitab lihtsaid valikvastustega küsimusi, mis juhivad kiiresti – üldjuhul kolme valiku järel – õige reeglini. Teine oluline uuendus puudutab terminoloogiat. Traditsiooniline õigekirjakäsiraamat kasutab sageli üsna spetsiifilisi grammatikatermineid. Sõnaris esitatakse määratlused kõigile arusaadavas keeles koos illustreerivate keelenäidetega, mis muudab rakenduse kasutamise kergeks.

Sõnar on õigekeelsussõnaraamatu kõrval üks esimesi eestikeelseid haridustehnoloogilisi mobiilirakendusi. Esialgu on Sõnar saadaval iPhone ja Androidi platvormidele, ettevalmistamisel on Symbiani ja Java versioonid.

Reedest, 11. märtsist on Sõnar kuni emakeelepäevani 14. märtsil tasuta kättesaadav Androidi marketis ja iPhone'i veebipoes. Kuna Apple õ tähte ei tunnista, siis on Sõnari nimi veebipoes S?

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755