10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: inimesed nõus maksma 3D-filmide eest rohkem

Ärinõustamisfirma PwC hinnangul on asjatundjate veel hiljutine umbusk kolmemõõtmeliste filmide ärimudeli eduvõimaluste suhtes asendunud eufooriaga.

Tarbijad on valmis 3D-filmielamuse eest maksma 2-3 USA dollarit rohkem kui tavalise filmi eest ning see on aidanud filmitööstusel oma müügitulu kasvatada kinokülastuste üldarvu kahanemise kiuste. Filmitootjad peavad aga olema ettevaatlikud, et edukat ärimudelit mitte üle-ekspluateerida, teatas ettevõte.

PwC hiljuti avaldatud uuring näitab, et mullu saavutas 3D-filmide tootmine läbimurde nii tehnoloogia standardiseerimise kui ka suure müügieduga projektide osas. Kui 2008. aastal oli 20 suurima kassatuluga filmi seas üks 3D-formaadis film, 2009. aastal kolm, siis eelmise aasta müügiedetabeli esimese 20 seas oli 3D-filme juba kaheksa. Sealhulgas kogu esikolmik ehk Toy Story 3, Avatar ja Alice in Wonderland.

Filmide puhul, millest on ekraanil nii 3D-, kui nn tavaline versioon, moodustab 3D-piletitulu 50-70% ning 3D on aidanud järjest kahaneva kinokülastuste üldarvu vähenemise kiuste müügitulusid kasvatada. Positiivse üllatusena filmitööstuse jaoks pole edukate 3D-filmide puhul vähenenud ka DVDde müügist saadav tulu, teatas PwC. DVDde müük annab filmitootjatele üle 50% filmiprojekti kogutuludest.

Uuring näitab, et 3D-filmide eest on tarbijad valmis maksma 2-3 dollarit rohkem kui traditsioonilise filmi eest, sh USAs kuni viis dollarit enam. Eeltingimuseks on mõistagi, et vaadatav film pakub oodatud elamuse.

PwC eksperdid hoiatavad, et filmitootjad ei tõlgendaks esialgset publiku eufooriat valesti: inimesed ei ole huvitatud mitte pelgalt sellest, et vaadata 3D-formaadis kinopilti, vaid nad tahavad eeskätt suurepärast filmielamust ning 3D on selle juures oluliseks lisaväärtuseks. Filmitööstuse liigne entusiasm ja 3D üle-ekspluateerimine võib "kuldmunasid muneva kana" tappa, hoiatavad uuringu autorid.

PwC pakub ärinõustamisteenuseid avalikule ja erasektorile. Ettevõttel on 154 riigis tööl enam kui 161 000 inimest. Eesti PwCs on palgal üle saja töötaja.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755