29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suri internetile aluse pannud mees

Möödunud laupäeval suri Californias 84 aasta vanuselt Paul Baran, kelle tööd 1960. aastatel pakettandmevahetuse vallas said internetitehnoloogia üheks peamiseks aluseks.

Poolast pärit Paul Baran tegi 1962. aastal USA õhujõudude poolt rahastatud raportis ettepaneku luua kommunikatsioonisüsteem, millel puuduks keskne juhtimine, kuid mille ühe siduspunkti ründamise korral suudaksid ülejäänud punktid taastada omavahelise kontakti. Nii ei suudaks ühele osale tekitatud kahju hävitada tervikut ning selle mõju tervikule oleks minimaalne, vahendas ERR.ee Associated Pressi.

Donald Davies, Leonard Kleinrock ja Paul Baran esitasid 1964. aastal idee, mis sai aluseks USA kaitseministeeriumi loodud esimese pakette vahetava arvutivõrgu ARPANET loomisele. ARPANET oli interneti eelkäija.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755