30. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HP võib investoreile kena kingituse teha

Käibelt suurim, ent suhtarvult odavaim USA tehnoloogiafirma Hewlett-Packard on sattumas olukorda, kus konkurentide tempoga kaasaskäimiseks on vaja teha mitmeid kalleid ülevõtmisi, mis omakorda loob tavainvestorile võimalusi teenida ülevõtmisspekulatsiooniga kenakese kopika.

Alles eelmise aasta suve lõpus sattus HP pakkumissõtta suurkonkurent Delliga, kui üksteise võidu tõsteti andmehaldusega tegeleva 3PARi ostuhinda. Tulemuseks maksis HP ajaloo kõrgeimat preemiumi tehnoloogiafirma eest. Ja paistab, et odavamalt ei tulda toime ka nüüd, kuna peamised ülevõtmise sihtmärgid maksavad sektori keskmisest vähemalt kaks korda enam.

Goldman Sachs Groupi avaldatud analüüsis leiavad analüütikud, et HP vaateväljas võivad praegu kõige tõenäolisemalt olla Linuxi tarkvara suurim müüja Red Hat, äritarkvara tootvad ja arendavad Informatica ning Tibco Software. Ja kui tehnoloogiafirmade viimase viia aasta ajalooline ülevõtmishind on keskmiselt 18 korda firma kasum enne intressikulusid, makse, põhivara väärtuse langust ja amortisatsiooni (EBITDA), siis eelpool nimetatud firmad kauplevad kuni 42 korda EBITDA.

Samas on HP kaotamas konstantselt enda turuväärtust. Aastaga on firma aktsia kukkunud üle 20% ning HP hinna-tulususe (P/E) suhe oli läinud nädala lõpus kõigest 9,8. Bloombergi andmetel on tegu kõige odavaima USA tehnoloogiaettevõttega, mille turuväärtus ületab 20 miljardit dollarit.

See on tugev kontrast võrreldes ajaga, mil firmat juhtis augustis vallandatud ja nüüd Oracle’is Larry Ellissoni paremal käel tegutsev Mark Hurd. Ellison nimetas Hurdi vallandamist suurimaks lolluseks pärast Steve Jobsi vallandamist Apple’ist. Veidi enam kui viie aastaga kasvatas Hurd käivet, kärpis arenduskulutusi ja tegi 24 miljardi dollari eest ülevõtmisi, tänu millele kallines HP aktsia enam kui kaks korda.

Kaks kuud pärast Hurdi lahkumist võttis ohjad üle Leo Apotheker, kes enda sõnul plaanib “distsiplineeritud” ülevõtmishoiakut, sihtides firmasid turvateenuste, andmeanalüüsi ja pilvetehnoloogia valdkondades.

“Tema olukord on raske,” kommenteeris Security Global Investorsi analüütik Mark Bonzo Apothekeri olukorda. “Kuigi ta väidab, et suhtub asjasse rahulikult, siis aktsionärid avaldavad talle survet ja konkurentidega kaasaskäimisest tulenev surve sunnib HPd maksma preemiumi.”

Praegu on HP jäänud maha suurkonkurentidest IBM ja Oracle pilvetehnoloogia taristute rajamisel, kuid Apothekeri sõnul plaanitakse luua pilvetehnoloogia teenus, mis laseks tarkvaraarendajatel kirjutada, testida ja “jooksutada” rakendusi turvaliselt HP andmekeskustes, kasutades selleks otseloomulikult HP tehnoloogiat.

Hewlett-Packardi tehnoloogia- ja strateegiajuhi Shane Robinsoni sõnul peab firma selle teostumiseks ostma, ehitama või looma partnerlussidemeid andmebaaside tarkvara, andmeanalüüsi rakenduste, tarkvaraarenduste ja turvatarkvara loomiseks.

Kuid HP õnnetuseks ei ole IT-maastikul poodlemine praegu odav. Koos netovõlaga kaubeldakse Põhja-Carolinas baseeruva Red Hatiga praegu 41,7kordselt EBITDA, millest kallimad on vaid kolm Standard & Poor’s 500 indeksi ettevõtet. Informatica vastav suhtarv on 30,1 ning Tibco 24,5. Turuväärtuselt on 8,9 miljardi dollariga kõige kallim Red Hat, millele järgnevad 4,9 miljardiga Informatica ja 4,4 miljardiga Tibco.

See aga muudab olukorra keeruliseks ülevõtmisspekulatsioonile panustavale väikeinvestorile, sest ilma preemiumita oleks odavaima firma ülevõtmine 38% kallim võrreldes üle 500 miljoni dollari maksvate tehnoloogiafirmade viimase viia aasta ajalooliste ülevõtmishindadega.

Kuid investorite võimalusi teenida ülevõtmisega ilusat boonust suurendavad HP konkurendid IBM, Oracle ja SAP, kes Goldman Sachsi hinnangul võivad samuti konkureerida Informatica või Tibco pärast. Red Hatile on aga märksa suurem konkurents, sest Goldmani sõnul sihivad seda firmat Oracle, Cisco System, Dell ning CA.

Apotheker on öelnud, et nad ei sihi suuri ja sensatsioonilisi ülevõtmisi nagu Hewlett-Packardi 2002. aasta Compaq Computeri ülevõtmine. Selle asemel usuvad paljud eksperdid, et HP sihib väiksemaid, kindla omanikeringiga nišitarkvara tootjaid, nende seas ka erakapitalil põhinevaid firmasid nagu Engine Yard või Ab Initio Software.

Praegu paistab USA ülevõtmiste turg äärmiselt perspektiivikas. Inflatsiooni kiirenedes ning turu laienedes on mõistlikum rahavarud enda jaoks tööle panna. HP-l on vabu vahendeid ligi kümme miljardit dollarit ja firma saaks täiendavad seitse miljardit pikaajalist võlga ilma enda krediidireitingut alandamata. Ja isegi siis, kui HP otsustab erakapitalil baseeruvate firmade kasuks, siis ülevõtmisspekulatsioonile keskenduv investor võib loota teiste suurte tehnoloogiaettevõtete peale. Märksõnad on andmehaldus ja pilvetehnoloogia.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755