13. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamkivi: ettevõtetele ei jätku IT-spetsialiste

IT-ettevõtted napsavad ülikoolilõpetajad ära ning teistel majandusharudel on keeruline leida endale appi pädevaid IT-töötajaid, rääkis Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni juhatuse liige ja Skype juht Sten Tamkivi Eesti arengut takistavatest teguritest.

„IT sektor on tõestanud, et suudab luua tarku töökohti, mis on stabiilsed, hästi tasustatud, kõrgete intellektuaalsete nõudmistega ja suuri väljakutseid pakkuvad,“ sõnas Tamkivi täna Maailma Majandusfoorumi globaalse infotehnoloogia raporti tutvustusel.

Ta märkis, et kui uuringut vaadata, tähendavad targad töökohad eelkõige haridust. „Hariduse osas tundub, et veidi toimub meil paigalseis.“

Selles osas Tamkivi sõnul küll paanikat ei ole, sest näiteks reaalainete tase ja uurimisasutuste tegevus on üsna heal tasemel maailmas. „Teisalt aga üldine haridussüsteemi ning teadlaste ja inseneride kvaliteet on kaks asja, mis torkavad silma ja kus meil on arenguruumi,“ möönis ta lisades, et näiteks IT-Akadeemia võiks neid indikaatoreid muutma hakata, kui me sinna piisavalt investeerime

Teiseks mõjutab Tamkivi kinnitusel töökohti majanduskeskkond. „Me oleme maailmas sajandal kohal maksude võrdluses ning see kinnitab, et Eestis on küll väga hea kapitali hoida, kuid Eesti pole odav koht, kus tarku töökohti luua,“ lausus Tamkivi. Sellel tuleb silma peal hoida, et targad töökohad ei läheks mujale, lisas ta.

Samuti juhtis ta tähelepanu asjaolule, et kuigi ettevõtetes IT kasutamine areneb, peab veel arendama koostööd ülikoolide ja haridusasutustega, et oma tooteid ja teenuseid paremaks teha.

Infotehnoloogia saab Tamkivi arvates kaasa aidata kogu Eesti majanduse edenemisele. „Mitte kui IT-firmad, vaid kui infotehnoloogia, mis teeb Eesti masinatööstuse või metsatööstuse efektiivsemaks,“ mainis ta.

Siinkohal juhtis Tamkivi aga tähelepanu hariduse ja tööjõu vahekorrale. „Eesti IT-ettevõtetes võiks Tamkivi hinnangul täna puudu olla 1000 töötajat. Samas kui IT-ettevõtted napsavad ülikoolidest parimad lõpetajad ära, on selge, et seda raskem on teistel majandusharudel leida endale appi pädevaid IT-spetsialiste,“ rääkis ta.

See hariduse ja tööjõu küsimus on selgelt laiapõhjalisem, kui IT-firmade mure, ning puudutab tegelikult kogu majandust ja riiki, lisas Tamkivi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755