5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Innovatsiooniprojektidele 2,2 miljonit eurot

Eesti ettevõtetele eraldati Euroopa Liidu 7. raamprogrammist ühtekokku üle 2,2 miljoni euro toetust teadusuuringuteks ja tootearenduseks.

Eelmise aasta detsembris lõppenud Euroopa Komisjoni projektikonkursile „Teadustöö väikese ja keskmise suurusega ettevõtete huvides" esitatud projektidest olid Eesti ettevõtted kaasatud 51 innovatsiooniprojektis, mille elluviimiseks taotleti kokku ligi 9,3 miljonit eurot, teatas EAS.

Tihedas konkurentsis said toetust 11 Eesti osalusega projekti, mille kogumaht on 2,24 miljonit eurot. Kuigi viimases voorus rahastati vähem Eesti osalusega projektikonsortsiumeid kui 2010. aastal, panustavad toetust leidnud projektid Eesti ettevõtete huvides tehtavasse teadus- ja arendustöösse ligi 600 000 eurot rohkem kui mullu.

EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla hinnangul on Eesti ettevõtted olnud Euroopa Liidu koostööprogrammidest toetusraha taotlemisel edukad. „Seekordsel konkursil said rahastamisotsuse 21,6% Eestist esitatud projektidest, mis on suisa kolm protsendipunkti kõrgem kui Euroopa Liidu liikmesmaade keskmine," tõdes Pralla. „Positiivse trendina saab välja tuua, et võrreldes eelmise aastaga on tõusnud Eesti osalusega projektide edukuse määr ja suurenenud on ka meie ettevõtete tulemuslikkus rahvusvahelistes projektikonsortsiumites osalemisel. Samas teeb muret kodumaiste teadusasutuste ja ülikoolide nõrk esindatus rahastust leidnud projektides, mistõttu on ettevõtted sunnitud lõviosa projektide raames tehtavast teadus- ja arendustööst tellima piiri tagant,“ lisas Pralla.

Erandiks on siin Tartu Ülikool, kes koostöös Visitret Displays OÜ ja veel kuue partneriga arendab elektroonilisi välireklaamitahvleid, mis suudavad näidata videot, võtta vastu infot läbi mobiilivõrgu ja kasutavad oma tegevuseks päikeseenergiat. Metallurg Engineering OÜ eestvedamisel aga töötatakse välja uudne tehnoloogia, mis suurendab alumiiniumisisaldusega prügist puhta alumiiniumi saamise efektiivsust. Veel saab välja tuua SNC Promex ASi, mis osaleb projektis, mille eesmärk on vähendada kulumisest ja hõõrdumisest tulenevaid kulusid tööstuses, kasutades hüdrauliliste pindade töötlemisel uudset lasertehnoloogiat.

7. raamprogramm (FP7) on Euroopa Liidu peamine teadusuuringute ja tehnoloogia arendustöö rahastamise vahend, mille eesmärk on suurendada Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet. Aastatel 2007-2013 tehakse programmi kaudu investeeringuid rohkem kui 1,3 miljardi euro ulatuses.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755