11. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zennström ja Friis teenisid Skype'i müügiga ligi miljard dollarit

Skype'i müügist Microsoftile saadud 8,5 miljardist dollarist umbes miljard läheb Skype'i asutajate Niklas Zennströmi ja tema partneri Janus Friisi taskusse.

8,5 miljardit dollarit on kõva hind võrreldes sellega, mis seni Skype'i eest makstud on, kirjutab WSJ müüki analüüsides.

Näiteks eBay maksis aastal 2005 Skype'i eest 2,6 miljardit dollarit ning müüs selle neli aastat hiljem 1,9 miljardi eest tagasi, jättes endale siiski alles 30protsendilise osaluse.

Skype'i asutajad Niklas Zennström ja Janus Friis teenisid uue tehinguga ligikaudu miljard dollarit. Suurim võitja on ajalehe WSJ hinnangul investeerimisfirma Silver Lake Partners, kelle käes oli 39% Skype'ist.

Suuruselt teine osanik oli eBay 30%ga, järgnesid 12% Canada Pension Plan Investment Board, riskikapitalifirma Andreessen Horowity 3% ja investeerimisfirma Joltid Ltd 14%ga.

Zennströmil ja Friisil on Joltidis kummalgi 18,75% osalus.

Silver Lake'i tegevjuht Egon Durban ütles, et Silver Lake teenib müügist vähemalt 2 miljardit dollarit. Ka eBay teenib korralikult, tema osa on väärt ligikaudu 2,55 miljardit, pluss 125 miljonit Skype'i investoritele antud laenuna.  

Canada Pension Plan investeeris 15% osalusse 300 miljonit ning loodab tagasi saada 930 miljonit. Andreessen Horowitz investeeris ligikaudu 50 miljonit ning enam kui kolmekordistas selle summa.

"Inimesed alahindasid Skype'i ja nad ei hinnanud selle väärtust," ütles kapitalifirma asutaja Marc Andreessen WSJ-le.

 Skype saab nüüd Microsofti kontserni osaks. Microsoft plaanib ühendada Skype'i oma teiste olemasolevate toodetega - alates nutitelefonide operatsioonisüsteemist Windows Phone kuni e-posti programmini Outlook.

"Üheskoos arendame me reaalajas toimuva meelelahutuse tulevikku," ütles kontserni juht Steve Ballmer. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755