31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NASDAQ OMX töötab välja tarkvara Armeenia pensionisüsteemi jaoks

NASDAQ OMX Tallinna tütarettevõte eCSDX ja Armeenia keskdepositoorium sõlmisid lepingu Armeenia valitsuse ja Armeenia Keskpangaga, mille kohaselt tarnib NASDAQ OMX pensioniteenuste osutamiseks vajaliku tarkvara ja konsulteerib Armeenia riiki teise samba pensionifondides osalejate registri loomisel.

Tarkvara juurutamine ja nõustamisprojekt kestavad kuni 2015. aastani.

Armeenia parlament võttis 2010. aasta lõpus vastu seaduste paketi, mis võimaldab teise pensionisamba kasutuselevõttu Armeenias 2014. aastal. Eesmärk on reformida praegust põlvkondadevahelist ümberjaotusskeemi (PAYG system) ja juurutada Armeenias kogumispension.

 "Kuna Eestis on teine pensionisammas olnud kasutusel kümme aastat ja keskne registrisüsteem on ennast õigustanud, siis otsustasid Armeenia ametiasutused kaasata NASDAQ OMX Tallinna kogemusi sellise süsteemi loomisel," märkis NASDAQ OMX Tallinna juhatuse esimees Andrus Alber.

Teise pensionisamba keskregistrit hakkab Armeenias pidama Armeenia Keskdepositoorium, mis on NASDAQ OMX Armeenia tütarettevõte.

"Armeenia valitsus sõlmis NASDAQ OMXiga koostöölepingu 2007. aastal. See projekt tugevdab veelgi koostööd Armeenia valitsuse ja NASDAQ OMXi vahel. Armeenia valitsus koostab hetkel personaliseeritud andmete hoidmise süsteemi, pidades silmas ka asjaolu, et alates 2013. aastast ühendatakse tulumaksu ja sotsiaalmaksu maksed. Kolmas pensionisammas on riigis juba käivitatud ning nii teise kui ka kolmanda samba puhul on ette nähtud mitmed maksuvabastused. Armeenia Vabariigi valitsus ja keskpank tervitavad kogemustega välisriikide varahaldurite ning nende teadmiste rakendamist Armeenias. Valitsus jätkab läbirääkimisi registripidamisteenuse kokkuleppe saavutamiseks Armeenia keskdepositooriumiga," märkis Armeenia keskpank.

NASDAQ OMX Tallinn on Eesti väärtpaberituru juhtiv ettevõte, mille kaudu toimub väärtpaberitega kauplemiseks vajaliku keskkonna haldamine, väärtpaberitehingute arveldamine, ettevõtete noteerimine, väärtpaberite keskregistri ja kogumispensioni registri pidamine Eestis. NASDAQ OMX Tallinn kuulub maailma suurimasse börsikontserni NASDAQ OMX Group, Inc.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755