31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia Sonera tahab teha Poola megainvesteeringut

Telia Sonera on kõige tõenäolisem Poola ühe suurima mobiilioperaatori, hinnanguliselt ligi 4,5 miljardit eurot maksva Polkomteli kosija, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri. 

Lehe andmetel sõitsid eelmisel nädalal umbes 20 Telia Sonera töötajat ja nõustajat Poola ettevõttega üksikasjalikult tutvuma. 10. juuni paiku tuleb Telia Soneral teha oma lõplik hinnapakkumine ja pärast seda peaks lähinädalatel selguma, kas Telia Sonerast saab taas osaline Poola turul.

Polkomteli ostuprotsessis on Telia Sonera seejuures seljatanud Poola rikkaima mehe, meediamogul Zygmunt Solorz-Zaki, kes kerkis Telia Sonera kõrval esile kümmekonna ostuhuvilise seast, kui ettevõtte praegused omanikud Briti Vodafone ja neli Poola riiklikku ettevõtet eelmise aasta novembris ettevõtte müügisoovist teada andsid.

Poola meedia andmetel polnud riigi rikkaimaks meheks peetaval Solorz-Zakil siiski piisavalt kapitali Polkomteli ostmiseks.

Kuigi lehel pole õnnestunud Telia Soneralt täpsemaid kommentaare saada, on  ettevõte kinnitanud, et tunneb Polkomteli ostu vastu huvi. "Me ei saa kahjuks seda protsessi praegu kommenteerida," ütles ettevõtte esindaja Thomas Jönsson lehele.

Esmaspäeval kohtus ka Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt oma Poola kolleegi Donald Tuskiga. Ametlikuks kohtumise põhjuseks oli siiski see, et Poola võtab 1. juulist üle eesistujamaa rolli.

Oma 14 miljoni kliendiga on Polkomtel üks Poola mobiilituru suurimaid tegijaid. Ettevõtte kasumlikkus on väga hea, netomarginaal oli eelmisel aastal 15% ja võlakoormus on väike.

Rootslaste jaoks on tegemist teise katsega Poola turule siseneda. Rootsi telekomiettevõte, tollane Telia, investeeris 1990. aastatel Netia nimelisse operaatorisse 350 mln dollarit, kuid lahkus Poola turult 2002. aastal, kui ettevõttes probleemid tekkisid ja rootslased oma raha kaotasid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755