13. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma parimaks e-valitsuse lahenduseks valiti eestlaste e-aruandlus

Ülemaailmsel e-lahenduste konkursil World Summit Award 2011 valiti enam kui 460 projekti seast oma kategooria parimaks lahenduseks registrite ja infosüsteemide keskuse poolt loodud e-aruandluskeskkond, mille kaudu saavad ettevõtjad esitada majandusaasta aruannet elektrooniliselt.

E-aruandluskeskkonna loonud registrite ja infosüsteemide keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul on auhinnatud keskkond lihtsustanud enam kui 120 000 ettevõtja jaoks aruande koostamist ja registrile esitamist, teatas justiitsministeerium.

„E-aruandlus vähendab vigu registrile esitatavates aruannetes, vähendades samas bürokraatiat ja riigi halduskoormust. Vähenenud on ka dubleeriv andmete küsimine ning esitatavad andmed on koheselt kõigile kättesaadavad ja paremini töödeldavad,“ ütles Mehis Sihvart.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on e-aruandluskeskkond loodud, et ettevõtlusega tegeleda oleks lihtsam. E-aruandluskeskkond on elavdanud ettevõtjale kohustuslike majandusaasta aruannete esitamise aktiivsust ja teinud seda lihtsamaks, sest viimastel aastatel esitatakse aruandeid järjest varem.

„Kui veel 2009. aastal esitas ligi kolmandik ettevõtjatest majandusaasta aruande kolme viimase päeva jooksul enne esitamise tähtaega, siis käesoleval aastal peaks esimeste hinnangute põhjal selliseid ettevõtjaid olema juba alla veerandi, mis näitab, et e-aruandluskeskkond aitab ettevõtjatel keskenduda enam ettevõtlusele ja oma aruandeid lihtsamalt esitada,“ lisas minister.

Mehis Sihvarti sõnul on kasutajate tagasiside e-aruandluskeskkonnale seni olnud positiivne ja selle eest tänab registrite ja infosüsteemide keskuse meeskond  kõiki ettevõtjaid ja raamatupidajaid uue lahenduse vastuvõtmise eest.

Sihvarti hinnangul pälvis Eesti tähelepanu ja tunnustust ka seetõttu, et suutis e-aruandluskeskkonna kasutusele võtta kiiresti ja täieulatuslikult, tegemata samas mööndusi isegi erivajadustega inimestele mõeldud kasutusmugavuse nõuete osas.

Kuna ettevõtjaportaal aktsepteerib lisaks Eesti ID-kaardile ka Portugali, Belgia ja Soome ID-kaarte ning Leedu mobiil-ID’d saavad seda kasutada ka välisriikide kodanikud.

Elektroonilise aruandluse projekt sai teoks tänu Euroopa Liidu Struktuurfondide toetusele.

WSA konkursil osales 160 riiki ning kokku esitati üle 460 e-lahenduse projekti. Võitjad valiti välja kaheksas kategoorias.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755