16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype võib teenida aastal 2016 kaks miljardit dollarit

VoIP ehk internetitelefoni turg kasvab 17,3 miljardilt dollarilt 2010. aastal viie aastaga 40 miljardile, kinnitavad uuringufirma Point Topic andmed seda, et VoIP on asendamas tavatelefoni liine.

Point Topicu viimaste analüüside järgi on VoIP ehk internetitelefonil hetkel enam kui 120 miljonit abonenti üle maailma ja kasv kiireneb pidevalt. Prognoosid näitavad, et VoIP aastane turg on 2015. aastaks 40 miljardi dollari suurune. 2010. aasta andmed näitasid VoIP  teenuste ülemaailmset kasvu 12,6% ning ruumi laienemiseks on veelgi.

“VoIP kasv on olnud konarlik, kuid näitab kiirenemise märke,” ütles Point Topicu vanemanalüütik John Bosnell. “ VoIP-il on kõik klassikalise asenduskauba tunnused.” Nii vahetavad tarbijad standardsed telefonisüsteemid IP teenuse vastu, mis võimaldab kõneteenuseid väga atraktiivse hinna ja mitmete lisavõimalustega.

Prantsusmaal läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et toimumas on kiire liikumine tavalisest telefonisüsteemist eemale. 2010. aastaks alustati Prantsusmaal VoIP telefoniga üle 50% kõnedest, mis said alguse tavatelefonivõrgust.

“Ootame, et aastaks 2015 on üle kolmveerand miljardi tavatelefoni lairibaühenduse kasutaja, teoorias on nad kõik VoIP sihtrühmas” sõnas Bosnell. Bosnell lisas, et tõenäoliselt genereerib VoIP turg järgmise viie aasta jooksul vähemalt 40 miljardit dollarit.

Skype turg võib plahvatada

Point Topicu analüüs oli keskendunud tavatelefoni teenustele, samas kui interneti telefoni teenused, nagu Skype, on palju mõistatuslikum turg.

“See on tugevalt killustunud ja koosneb tavaliselt ettevõtetest, kes ei avalda regulaarselt oma statistikat ja tulusid. Siiski on turuliider Skype saanud viimasel ajal märkimisväärset tähelepanu ning esitab andmeid. Nendest järeldub, et enam on interneti telefoni kui VoIP kasutajaid, sest Skypel endal on üle 150 miljoni regulaarse helistaja,” ütles Bosnell.

 Sellegipoolest on tulud palju väiksemad. 2010. aasta lõpus oli Skypel umbes 9 miljonit maksvat kasutajat, kes kulutasid keskmiselt 8 dollarit kuus. Samas on seal potentsiaali kasvamiseks.

“Kui Skype jätkab kasvamist, siis võib ettevõte alates 2016. aastast teenida regioonis 2 miljardit dollarit aastas. Kui õnnestub internetitelefon ühendada suurte mobiiltelefonide tootjatega ning lahendada mitmed tehnilised ja regulatoorsed probleemid, võib turg tõeliselt plahvatada,” lõpetas Bosnell.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755