26. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiti lahendus põlevkivijäätmete taaskasutuseks

Tallinna Tehnikaülikool töötas koos Narva Elektrijaamade spetsialistidega välja lahenduse põlevkivijäätmete taaskasutuseks, mille lõpp-produktist valmistatakse näiteks paberit, värve ja plastmaterjale.

Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) arendatud põlevkivijäätmete taaskasutuse lahendus muudab osa elektritootmisel tekkivate tuhajäätmete koostisest kaltsiumkarbonaadiks, vahendas ERRi uudisteportaal uudistesaadet Aktuaalne Kaamera. Valget pulbritaolist materjali saab kasutada paberi, värvide ja plastmasside tootmisel ning samuti aitaks uudne lahendus leevendada põlevkivitööstuses tekkivate heitmete ladestamise kulu.

Sadestatud kaltsiumkarbonaadi saamisprotsessi saab uudse tehnilise lahendusega tõhustada lausa 50 korda.

Uurimisgrupi juhi TTÜ anorgaaniliste materjalide teaduslaboratooriumi juhataja ja juhtivteadur Rein Kuusiku sõnul oleks protsessist saadava sadestatud kaltsiumkarbonaadi hulk Eesti turule piisav, aga seda saaks müüa ka Soome paberitööstusele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755