14. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kosmonaudid kasutavad nutitelefoni Nexus

NASA paigaldas kolmele rahvusvahelisse kosmosejaama suunduvale SPHERES-süstikule Google’i nutitelefoni Nexus S.

Mobiiltelefonide tootja ja USA mobiiltelefonide pakkuja Samsung Telecommunications America (Samsung Mobile) ning Google teatasid täna, et Nexus S-i kasutatakse NASA viimase kosmosesüstiku pardal.

Google’i Nexus Si kasutatakse uurimistöös astronautide kasutatavate väikeste vabalt lendavate satelliitide nimega Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (SPHERES) seadmetes, et pakkuda mitmekesisemaid sidevõimalusi ja paremat sidet maa ja taeva vahel. Nexus S on esimene massitootmises olev nutitelefon, mis on NASA poolt sertifitseeritud kosmosesüstikus lendamiseks ja rahvusvahelises kosmosejaamas kasutamiseks. Katses kasutatakse nutitelefonidega varustatud SPHERES-satelliite kaugjuhitavate robotitena, et jaama jälgida ja kontrollida, salvestada telefonikaameraga pilte ja videot ning uurida, kuidas robotid saavad inimeste edasisi uurimistöid toetada.

Nexus S-i kasutamine SPHERES-is täiendab iga satelliidi funktsioone, aidates kaasa ka NASA uurimistööle kosmoses. Californias Moffett Fieldis asuva NASA Amesi uurimiskeskuse intelligentse robootikagrupi peainsener DW Wheeler selgitas, et nutitelefoni ühendamisega muudetakse SPHERES-i kohe intelligentsemaks: "Nexus S-i abil saab SPHERES sisseehitatud kaamera pildistamiseks ja video salvestamiseks, andurid kontrollimise soodustamiseks, võimsa arvuti arvutuste tegemiseks ja Wi-Fi-ühenduse, mida kasutame andmete reaalajas kosmosejaama ja juhtimiskeskusesse edastamiseks."

1999. aastal ehitas grupp Massachusetts Institute of Technology (MIT) üliõpilasi koostöös USA Kaitseministeeriumi ja NASA-ga viis võrkpallisuurust vabalt lendavat satelliiti. Nende satelliitide nimetus on nüüd Synchronized Position Hold, Engage, Reporient, Experimental Satellites (SPHERES) ja kolm nendest on viibinud alates 2006. aastast rahvusvahelises kosmosejaamas. Igal SPHERES-i satelliidil on iseseisev liikumisvõime, toite-, navigatsiooni- ja arvutusseadmed. Satelliitide väljatöötamisel ei olnud nende praegused kasutusalad mõeldavad, seega ehitati igasse SPHERES-i satelliiti „laiendusport“. Nendele saab lisada täiendavaid seadmeid ja andureid, võimaldades kasutada satelliitide osana juhtmeta toitesüsteeme ja kaameraid. Nexus S on esimene massitootmises nutitelefon, mida kasutatakse selle laienduspordi kaudu SPHERES-i osana.

Nexus S-i lisamisega sai SPHERES juurde kasutusvõimalusi ning paremad sidevõimalused maa ja taeva vahel. Juhtimiskeskus saab Nexus S-iga satelliite kaugjuhtida, et teha võrdlemisi tavalisi toiminguid, näiteks kosmosejaama varude või keskkonna kontrollimine.

Kosmosesüstik Atlantis stardib 12-päevasele missioonile rahvusvahelisse kosmosejaama NASA Floridas asuvast Kennedy kosmosekeskusest. Missioon STS-135 on kosmosesüstikute programmi viimane lend. Atlantise missioon STS-135 viib kohale Raffaello multifunktsionaalse logistikamooduli, milles on tarvikud ja varuosad kosmosejaama töös hoidmiseks ka süstikute tööst kõrvaldamise järel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755