20. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia vaenlane number 1

Nokia tooteid hindavad blogijad mõjutavad oma kirjutistega üha enam ettevõtte aktsiakurssi. Eriti palju peavalu on Nokiale tekitanud tuntud vene kriitik, kelle tootepaljastused levivad üle maailma. Nokia on palunud Venemaa võimudel mehe tegevust uurida. Soome ringhääling YLE Uudised kohtus blogijaga Moskvas.

Rahvusvaheliselt tuntud vene mobiiltelefonituru analüütik ja blogija Eldar Murtazin on avaldanud sageli hiljem õigeks osutunud teavet Nokia kavade ja seadmete kohta enne nende ametlikku avaldamist. Nokia on mehe kuulutanud lausa persona non grataks.

„Ettevõtte esindajad teatasid mulle ametlikult, et sa oled nüüd vaenlane number 1,“ tunnistas analüütik Eldar Murtazin YLE uudistele.

Murtazini väitel on salastatud teabe lekkimine Nokiast aina kasvanud.

„Nokia uus juhtkond üritab murda firma senist ettevõtluskultuuri ja muuta seda ameerikalikumaks. See tekitab vastuseisu. Töötajate lojaalsus on kadunud pärast Stephen Elopi saamist tegevjuhiks. Lekkeid tuleb järjest juurde.“

"Kihlveod surnud hobuse peale"

Nokia tulevaste Windowsi operatsioonisüsteemi telefonide prototüüpidega tutvunud analüütik ei näe neis mingeid erinevusi võrreldes konkurentide juba turul pakutavate Windows Phone 7-telefonidega.

„Sisu on sama, kiirus sama, ekraan sama. Mingeid erinevusi pole. Praktikas saate täielikult sama seadme,“ väidab Murtazin.

Ta on üllatunud, et Nokia on loovutanud end ainult Microsofti meelevalda.

„See on piirav. Nokia loobub oma Symbiani ja Meego operatsioonisüsteemidest ja klammerdub võõrasse, turul kesise eduga süsteemi. See on kihlvedu surnud hobuse peale.“

Nokia peab väiteid kuulujuttudeks

Murtazini sõnul ei saanud Nokia Microsoftilt mingit eristaatust, kuigi sellisest räägiti firmade koostöölepingu sõlmimise ajal tänavu veebruaris.

"Teame juba nüüd, et tegelikult ei saanud Nokia mitte midagi. Tal ei ole võimalust lisada oma ainulaadseid teenuseid. Praktikas on Nokia WP 7 telefonidel ainult oma disain. Ja kõik.“

Murtazini hinnangul viib Elop Nokiat selge eesmärgi poole. „Ta loob tingimused, kus Nokial ei ole enam muud võimalust, kui müüa osa firmast Microsoftile.“

Nokia ei tahtnud mehe väiteid kommenteerida. Firma nimetab kõike Murtazini elava kujutlusvõime viljaks, spekulatsiooniks ja kuulujuttudeks, meenutades, et kuna Murtazin töötab enda väitel konkureerivate mobiiltelefonifirmade konsultandina, ei saa teda pidada erapooletuks eksperdiks.

***

Vaata uudisvideot Murtazini intervjuust siit (soome- ja venekeelne). Murtazini venekeelse blogi leiad aga siit lingist.

Nokia avaldab II kvartali tulemused homme kell 13. Üldine arvamus on, et Nokia kasum aktsia kohta on enam vähem nullis ning III kvartalis negatiivne.

Eile tõusis Nokia aktsia Helsingi börsil 2,47 ning New Yorgi börsil 2,58% pärast üle nädala kestnud langust. Sel nädalal tegi Nokia aktsiakurss selle aasta madalaima tulemuse 3,798 eurot.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755