21. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korealased imetlesid Plasto automaatliini

Korea suurfirma LG aknatootjad käisid Plasto aknatehases automaatliini uudistamas ning soovivad kodumaale naastes ka ise samasugust kõrgtehnoloogiat rakendada.

„Soovime rajada uue tehase, mis põhineb kõrgtehnoloogilistel ning efektiivsetel seadmetel. Kuulsime oma Saksa partnerilt, et Plasto on sel alal väga edukas tehas,“ põhjendas äkilist Eesti visiiti Korea plastikakende tootmise turuliidri LG Hausys insener Yongho Roh. 

Plastol kõrgtehnoloogilised liinid

Kuigi Koreas on elektroonika väga kõrgelt arenenud, pole aknaid valmistavas tehases  kõrgtehnoloogilisi seadmeid ning iga töötaja valmistab detaile eraldi. „Euroopas ja Plastos näiteks tehakse tööd automaatliinidel. Töötajad peavad lihtsalt jälgima, et seadmed töötaksid korrektselt. Selle tulemusena on kvaliteet täpne ja tööaeg lühike,“ rääkis Roh, kelle kinnitusel plaanib tehas hakata tulevikus profiilide asemel pakkuma plastikakende terviklahendusi.

Pärast Euroopa visiidilt naasmist plaanib LG Hausys sama süsteemi kasutusele võtta oma Korea stiilis akende puhul. „Kuna need erinevad Euroopa omadest, siis on meie ülesanne välja töötada, missuguseid süsteeme saab rakendada ja missuguseid mitte,“ lausus Roh. „Saime näha Plasto liine ning minu arvates on see parim kõrgtehnoloogilise tehase, produktiivsuse ja kvaliteedi näide.“

Korealastelt on palju õppida

Plasto ASi omanik ja juht Valeri Pärs oli kümneliikmelise korealaste delegatsiooni külastuse üle meeldivalt üllatunud.

„Nad käisid ka Saksa ettevõttes Brandt, kuid neile meeldib, et meil on asi kompaktsem ja ülevaatlikum. Meil pole üleliigset ruumi ja iga ruutmeeter on välja arvestatud,“ rääkis Pärs, kelle kinnitusel liiguvad Plastos aknad 4,5 korda kiiremini kui LG Hausys.

Ka Plasto saab Pärsi sõnul visiidist kasu, kuna luuakse hea kontakt ning aidatakse oma Saksa koostööpartnerit, kes on sinna piirkonda sisenemas. „Teiseks huvitavad mind nende süsteemid, seal on väga huvitavad insenerilahendused. Me saaksime nende liugakende lükandsüsteeme kasutada näiteks kasvuhoonetes ja suvilates,“ ütles ta.

Investeeringud tasusid ära

Alates 2006. aastast on Plasto teinud kokku üle 3 miljoni euro suuruse investeeringu uude automaatliini. Seadmed on ostetud Saksa firmalt. Selle aasta lõpus saab liising läbi ning seejärel enam pangale võlgu ei olda.

Juhi sõnul on praeguste masinatega võimalik toota veel pikki aastaid ning uuemate vastu neid välja vahetada pole mõtet. „Uue aasta alguses teeme ühe 100 000eurose lisainvesteeringu, mis aitab meil valmistoodete hindu oluliselt langetada,“ rääkis Pärs ja lisas, et Plasto tehas on Baltimaades ja ka Venemaal ainus omataoline.

Pärsi hinnangul tehti investeeringud täpselt õigel ajal ehk vahetult enne majanduslanguse algust. Kui varem töötas ettevõttes üle 40 inimese, siis nüüdseks on inimeste arvu vähendatud enam kui poole võrra.

Järgnevatel aastatel plaanib ettevõte keskenduda ekspordi edendamisele. Lähiajal minnaksegi uusi ekspordipartnereid otsima Põhjamaade messidelt.

Plasto AS

Plasto ASi müügikäive ulatus 2010. aastal 107 mln kroonini (6,8 mln eurot), mis on 11,5 protsenti rohkem kui aasta varem. Kasumit teenis ettevõte mullu 2,6 mln krooni (0,17 mln eurot), selgub ettevõtte majandusaasta aruandest. 

LG Hausys

1958. aastal loodud ettevõte on Korea suurim ehitus- ja dekoratiivmaterjalide tootja. LG Hausys on tütarettevõtted üle maailma, kaasa arvatud Hiinas, USA-s, Venemaal ja Euroopas. Üle 3000 töötaja

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755