26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internetipangandus teeb ruumi m-pangandusele

Mobiiltelefoni teel pangateenuse kasutamine ehk m-pangandus on tõusuteel, kuna paljud KPMG Internationali rahvusvahelises uuringus osalenud tippfinantsistid tunnistasid tele- ja internetipanganduse päringute märgatavat vähenemist, samas kui m-panganduseks mõeldud rakenduste allalaadimine kasvab, kinnitab uuringut kokkuvõttev raport Monetizing Mobile.

Uuringu käigus toimusid intervjuud paarikümne tipp-pankuriga 12 juhtivas tööstusriigis ning enam kui 150 online-küsitlust pankade ning maksesüsteemide ettevõtete esindajatega, teatas KPMG.

Ligi 85 protsenti vastanutest leidis, et mobiilimaksed mängivad nende äris järgmise nelja aasta jooksul olulist rolli.

„Raport jõudis järeldusteni, et m-panganduses seni kõrvalvaatajaks olevad finantsasutused seisavad teelahkmel. Vähene tähelepanu m-pangandusele võib tuua kaasa turuosa ning tulude kaotuse konkurentidele, kuid samas võivad rutakad ning puuduliku strateegiaga arendusprojektid tuua kaasa riski, et investeeritakse lühikese elueaga tehnoloogiasse või lahendustesse,“ märkis KPMG Baltics OÜ nõustamisteenuste juht Karin Rätsep.

Swedbanki elektrooniliste kanalite juhi Arno Pae sõnul hakkas mobiilipangandus Eestis arenema juba ca 11 aastat tagasi kui toonane Hansapank tuli turule WAP-i põhise mobiilipanga lahendusega. Pae sõnul on uue mobiilipanga rakenduse loomine ja pisut hiljem ka äriklientide lahenduse lisandumine kaasa toonud lehekülgede külastuste arvu tõusu. "Kui võrrelda kasutamissagedust rakenduste välja tulemise ajal suvekuudega, siis on mobiilipanga kasutamise tõus olnud 37%, samas kui internetipanga külastused on kukkunud samal perioodil 12%. Täna teevad juba 61% Swedbanki mobiilipanga kasutajatest oma tehinguid puutetundliku telefoni abil," sõnas Pae.

Androidi ja iPhone’i kasutajate suhe on Swedbanki rakenduse allalaadimiste järgi otsustades ümmarguselt 60/40 esimese kasuks. Kasutajaid on kokku juba üle 11 000. Veel mais oli see arv ca 7000, mis teeb kasvuks 57 %. Igal nädalal tuleb uusi kasutajaid juurde ligi 300.

"Ühe trendina võib välja tuua ka fakti, et kui varem vaadati mobiilipangas eelkõige oma kontoseisu, siis täna on maksed kasutatavuse poolest juba konto väljavõttest möödunud. See on rõõmustav suundumus, sest näitab, et mobiilipanga uued võimalused võetakse kiiresti omaks ja leiavad laia kasutust," rääkis ta.

"Ootus on, et mobiil vahetab välja traditsioonilised pangakaardid. Kindlasti ei ole mobiilne pangandus täpselt sarnane tänastele internetipankadele. Mobiilid võimaldavad lisaks maksmisele salvestada toote info, teha kergemaks hinnavõrdluse, leida lähimaid sooduspakkumisi või esitada laenutaotlus pildistades eset, mida soovitakse osta. Võimalikud teenused tuleb veel alles paljuski välja mõelda," lisas Arno Pae.

KPMG raport viitab Morgan Stanley andmetele, et 2015. aastal külastatakse internetti juba rohkem mobiilide kui arvutitega. Nutitelefonide jõuline levik on olnud selle trendi kõige suurem katalüsaator: 2011. aasta lõpuks on Ameerika Ühendriikides nutitelefone rohkem kui tavalisi mobiile. Juba 20 protsenti noorema põlvkonna ehk kuni 40-aastaste segmendist on kasutanud Nielseni andmetel mobiiltelefoni ostudeks ning pea sama suur hulk on teinud tekstisõnumiga heategevuslikke annetusi.

Raport toob esile, et m-panganduse tehingukulud on madalad – 0,08 USA dollarit, millele järgnevad internetipanga (0,17 dollarit), sularahaautomaadi (0,85), telefonipanga (1,25), pangakontori (3,75) ning kõnekeskuse kulud (4,00). Vastanute arvates on m-panganduse leviku suurimaks takistuseks mure turvalisuse pärast (71 protsenti vastanutest) ning järgnevad tehnoloogia ja rakendamise probleemid (61) ning kulud (37).

Gartneri andmete põhjal kasutas 2010. aastal mobiilimakseid ligi 110 miljonit inimest, neist suurim osa ehk ligi 63 miljonit Aasia ja Vaikese ookeani piirkonnas, kõige vähem, ligi 3,5 miljonit, Põhja-Ameerikas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755