7. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia Kõu jääb konkurentsile jalgu

Mobiilse internetiühenduse nimega Kõu pakkumiseks pea kümme miljonit eurot kulutanud Eesti Energia on teenusega konkurentsile jalgu jäämas.

Neli aastat tagasi turule tulnud Kõud kasutab üle Eesti 22 500 klienti – tippajast kuuendiku võrra vähem. Teenus annab Televõrgu käibest kolmandiku ehk pea viis miljonit eurot aastas.

Kui seni polnud Eesti mobiilioperaatoritel otstarbekas neljanda põlvkonna kiiret andmesidevõrku maapiirkondadesse rajada, siis augusti alguses olukord muutus. Nimelt sõlmisid Balti riigid Venemaaga kokkuleppe 790-862megahertsise sagedusala jagamise kohta, mida Venemaal kasutatakse lennundusnavigatsioonis ning Euroopa Liidus mobiilseks andmesideks.

"Loa saamine Venemaalt tähendab, et Elisal, EMT-l ja Tele2-l tekib võimalus levitada 4Gd madalal kandesagedusel, mis levib samuti läbi metsa," selgitas wifi levialade arendaja Veljo Haamer.

Tema kinnitusel on see suur muutus. "Kõik telefonid ja arvutid hakkavad sisaldama 4Gd, mitte Kõud," lisas Haamer. Elisa, EMT ja Tele2 tooted on tema ütlusel globaalsed ja neid kasutatakse igas riigis. Kõu on lokaalne, pisike tehnoloogia, mida kasutatakse vähem kümnes riigis üle maailma, ütles ta.

Eesti infotehnoloogia sihtasutuse juhatuse liikme Linnar Viigi hinnangul nõuab Kõu tulevikus ellujäämiseks lisainvesteeringuid. "Eks nad näevad, et suur tsunami on tulemas. Peab esitama küsimuse, kas nad püüavad selle tsunami eel oma positsiooni kuidagi täiendavate investeeringutega kindlustada või see teenus on kokkupakitav ja teise riiki üle viidav," rääkis ta.

EMT juhi Valdo Kalmu sõnul satub Kõu tänu Venemaaga sõlmitud kokkuleppele suure surve alla. "4G [maksimaalne allalaadimiskiirus] on juba kuni 100Mbit/s. Sealt saab lasta läbi juba pilti ja kõiksugu sisuteenuseid, mida Kõu tehnoloogia kaugelt ei võimalda," rääkis ta.

Kõu teenust pakkuva Eesti Energia tütarfirma Televõrgu ASi juht Urmas Aiaste ei leia, et Kõu puhul oleks oodata teistsugust tulevikku kui mobiilioperaatorite teenustel. "Usun, et kõik need teenused arenevad käsikäes," lausus Aiaste.

Tema sõnul pole ettevõtte ülesandeks Kõu kasutajate arvu tõsta, vaid pakkuda klientidele väärilist teenust.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, mille jaoks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755