9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia pöördepunktist näha juba märke

"Google'i-Motorola-tehing oli pöördemoment, mis tuletas meelde Nokia väärtusliku patendiportfelli olemasolu," ütles Mikael Rautanen investeerimispangast Inderes.

Nokia aktsia tõusis täna hommikul juba kolmandat päeva järjest, kirjutas Kauppalehti. Päeva jooksul muutus tõus siiski negatiivseks. Aasta madalaim seis oli aktsial mõni nädal tagasi (3,33 eurot), hetkel kaupleb Nokia 4,50 euro tasemel.

Investeerimispank Öhman tõstis neljapäeval Nokia aktsia soovituse tasemele "outperform" tasemelt "underperform". Öhman tõstis aktsia sihthinda 5,40 euroni varasemast 5,0 eurolt.

Ka Danske Markets andis Nokiale "osta"-soovituse. Investeerimispank tõstis augusti lõpus Nokia hinnasihi 5,50 eurole juuni 2,20 eurolt.

Nokia aktsiasse on pandud palju ootusi. Pika sünge perioodi väikesed valgusekiired võivad tõukata aktsiahinna ülespoole.

Neljapäeval tuli rõõmustavaid uudiseid Indiast. Ajakiri Economic Times of India intervjueeris Nokia tegevjuhti Stephen Elopit, kelle sõnul on juunis turule toodud  kahe SIM-kaardiga telefonid hõivanud konkurentidelt turuosa.

Nokia oli minevikus India suurim mobiiltelefonikaubamärk. Viimasel ajal on selle juhtiv positsioon vähenenud nii kallites nutitelefonides kui ka keskklassi seadmetes.

Elopi sõnul eristuvad Nokia topelt-SIM-seadmed konkurentide telefonidest ja nad on innovaatilisemad. Nokia kavatseb lansseerida juurde topelt-SIM-telefone Indias.

Edu India ja Hiina taolistel kasvuturgudel on Nokiale vähemalt sama oluline kui edu kallites nutitelefonide segmendis Euroopas ja Ameerika Ühendriikides.

Analüüsimaja Inderesi analüütik Mikael Rautanen peab pöördepunktiks Google'i-Motorola-tehingut.

"See äratas mõtlema Nokia patendiportfelli väärtuse üle. Turg on avastanud, et Nokia maine on kukkunud liiga madalale võimaliku ründaja vaatevinklist vaadates," nentis Rautanen.

"Teisalt,  Android-leeri jaoks võib Google'i-Motorola-uudis olla oht, mis omakorda on hea uudis Windows Phone´ile," lisabs ta.

Windowsil samuti lootust?

Nokia lansseerib oodatud Windows telefoni hiljemalt oktoobri lõpus Nokia World üritusel Londonis. Võib juhtuda, et telefoni tutvustatakse turule juba varem.

Kümme aastat vana Windows Mobile-operatsioonisüsteemil on kolm protsenti ja uuemal Windows Phone-operatsioonisüsteemil 1% turuosa nutitelefonide turust. Windows Phone-telefone on teinud näiteks HTC ja LG.

Tehnoloogia veebisait TechCrunch hindab Gartneri ja IDC andmetele tuginedes, et Windowsi Mango-versiooniga varustatud telefonid hõivaksid 20protsendilise turuosa aastal 2015.

Kasvuootused põhinevad Nokia kaasamisse Windows Phone kasutajaks. Nokial on kogemusi tohutute koguste tootmisest ja müümisest.

TechCrunchi järgi algab Mango võidukäik 1. oktoobril, mil HTC tutvustab Euroopas oma Radar- ja Titan-telefone. Microsoft on palganud tehnosaidi järgi sadu uusi müügimehi kiirendamaks Mango-telefonide tõusu sihtrühmades, eriti noorte ja naiste seas.

***

Kell 17:00 oli Helsingi üldindeks 2,35% languses ning kell 16:49 oli Nokia 2,60% languses.

Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad kell 16:49 seisuga.

Tõusjad: Elektrobit +3,64%, Stonesoft +2,08%, Aldata Solution +1,69%, Lännen Tehtaat +0,70%, Oral Hammaslääk. +0,65% Outokumpu -4,66%, PKC Group -4,86%, Rautaruukki -5,08%, Cramo -6,88%, Basware -7,35%

Langejad:

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755