27. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: aitame Kreekal vähendada korruptsiooni ja bürokraatiat

Eile õhtul kohtus majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Kreeka administratiivreformi ja e-valitsuse aseminister Pantelis Tzortsakisega, kellega arutati võimalusi korruptsiooni ja bürokraatia vähendamiseks Kreekas Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kogemuse abil.

„E-riigi ülesehitamisel on oluline jälgida iga riigi eripärasid ja luua lahendusi vastavalt vajadustele. Sealjuures ei ole mõistlik jalgratast leiutada, vaid universaalseid lahendusi üksteisega jagada. Paljud lahendused, millest mujal maailmas alles räägitakse, on Eestis juba igapäevaselt kasutusel,“ ütles Parts.

Kreeka tunneb huvi Eesti kogemuste vastu e-riigi loomisel, et suurendada valitsemise avatust ja läbipaistvust. Samuti loodab Kreeka tõsta avalike süsteemide operatiivsust ja viia läbi riiklike administratsioonide reforme, et luua kodanikukeskseid avalikke teenuseid.

Tzortsakis ütles kohtumisel, et Kreekas on küll kasutusel mitmeid kaasaegseid lahendusi, kuid paljud süsteemid on üles ehitatud vanadel põhimõtetel, mistõttu nende haldamine on kulukas. „Näeme Eestis mitmeid lahendusi, nagu eID ja X-tee, mille kasutuselevõtust Kreekas oleme huvitatud ja mis aitaksid meil tulevikus kulusid kokku hoida,“ lisas ta.

Vastastikuse abistamise memorandumi kulud kannab Kreeka pool "Avaliku administratsiooni reformi“ programmist.

9. septembril allkirjastasid Eesti ja Kreeka vastastikkuse abistamise memorandumi, mis keskendub kahe riigi koostööle korruptsiooni ja bürokraatia vähendamiseks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas.

Memorandumis on kokku lepitud, et koostöös luuakse strateegiline plaan, kuidas infotehnoloogia abil vähendada korruptsiooni ja bürokraatiat Kreekas.

Lisaks annab Eesti edasi oma kogemusi ID-kaardi, digiallkirjastamise ja teiste e-riigi projektidega. Ühiselt vaadatakse üle ja vajadusel täiustatakse Kreeka vastavaid seadusi.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755