19. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple tõi pettumuse

Tehnoloogiahiid Apple`i eile avaldatud kvartalikasum jäi esimest korda viimase kümne jooksul alla investorite ootuste. Põhjuseks oli oodatust nõrgem iPhone`i müük, kuna tarbijad lükkasid ostuotsust uue iPhone 4S mudeli tuleku eel edasi.

Apple`i kvartalikasum kasvas võrreldes aastatagusega 52% ja ulatus 6,62 miljardi dollarini (7,05 dollarini aktsia kohta). Analüütikute keskmine kvartalikasumi ootus oli aga 7,31 dollarit aktsia kohta, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Ka Apple`i 28,3 miljardi dollarini kerkinud müüginumber (kasv 39%) valmistas analüütikutele pettumuse, kuna keskmiselt oodati 29,6miljardilist käivet.

Ehkki kasumi- ja käibeprognoosile ei jäädud pealtnäha kõvasti alla, on see Apple`i puhul ülimalt erandlik kuna tavaliselt on analüütikute ennustusi löödud pika puuga.Nii näiteks on Piper Jaffray Cosi andmeil ületanud Apple viimase 19 kuu jooksul analüütikute kasumiprognoose keskmiselt 28% jagu.

Põhiline osa viimase kvartali käibest ja kasumist läks kaduma iPhone`ide kehvema müügi tõttu, sest neid osteti viimase kvartali jooksul (see lõppes 24. septembril) 17,07 miljonit samas, kui ootused olid 20 miljoni ligi.

Ehkki Apple tunnistas aruandes iPhone`ide nõrka müüki, andis ta lubaduse, et käimasoleval kvartal tuleb ajaloo parim. Kasumiks oodatakse 9,30 dollarit aktsia kohta (keskmine analüütikute ootus 8,98) ja käibeks 37 miljardit dollarit.

Apple`i uus tegevjuht Tim Cook tegi aruandes ka järelhüüde 5. oktoobril lahkunud Steve Jobsile. “ Maailm on kaotanud loomingulise geeniuse ja hämmastava inimese. Steve oli suurepärane juht ja mentor ning inspireeris kõiki Apple`i töötajaid tegema erakorralisi asju.”

Apple`i aktsia vajus eile järelturul tulemuste peale 6,7%, tasemeni 394,05 dollarit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755