25. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeeriumi IT-juht mõisteti pistiseasjas osaliselt süüdi

Kohus mõistis haridus- ja teadusministeeriumi infosüsteemide talituse juhataja Jaanus Christoffeli pistise nõudmises ja võtmises osaliselt õigeks ja osaliselt süüdi.

Tartu maakohus mõistis haridus- ja teadusministeeriumi infosüsteemide talituse juhataja Jaanus Christoffeli kuriteo koosseisu puudumise tõttu õigeks kahes talle süüks arvatud pistise nõudmise ja võtmise süüdistusepisoodis, mis olid seotud sponsorlepingute sõlmimise ja sülearvuti saamisega.

Tasuta reisi ja kinkekaardi saamisega seotud süüdistusepisoodides tunnistas kohus Christoffeli aga süüdi ning mõistis talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Kahtlustatavana kinnipeetuna on Christoffel talle mõistetud vangistusest ära kandnud kolm päeva.

Lisakaristusena võttis kohus süüdistatavalt üheks aastaks õiguse töötada riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või organis avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus tuleb täita haldamis-, järelevalve- või juhtimisülesandeid või korraldada varaliste väärtuste liikumist.

Samuti mõisteti Christoffelilt riigituludesse välja konfiskeerimise asendamiseks süüteoga saadud vara katteks 684 eurot ning menetluskuludena tuleb tal tasuda kokku 479 eurot.

Süüdistuse kohaselt leppis Christoffel riigiametnikuna ühe aktsiaseltsi juhatuse liikmega kokku, et ettevõte toetab rahaliselt tema elukaaslast. Kohtueelse uurimise käigus selgitati välja, et selline toetus oli 150 000 krooni.

Kohtule esitatud tõenditest aga ei nähtu, et pärast sponsorlepingute sõlmimist oleks Christoffel teinud midagi oma tavapärastest tööülesannetest erinevat, mis annaks alust arvata, et ta on oma tegevuses nimetatud lepingutest mõjutatud ja et sponsorlepinguid sõlminud firma oleks saanud vastuteenusena mingi kasuliku teo või tal oleks olnud alus seda eeldada.

Lisaks süüdistatakse ametiisikut selles, et ta on saanud teise juriidilise isiku esindajate käest tasuta reisi Iirimaale koos majutusega enam kui 9000 krooni väärtuses. Samuti on Christoffel saanud restorani kinkekaardi väärtusega 1500 krooni.

Kohtus leidis tõendamist, et Christoffel on IT-alaste toodete hankimisel eelistanud süüdistuses toodud firma teenust ning võtnud vastu varalisi soodustusi, mis andsid kingituste tegijale põhjust arvata, et Christoffel arvestab ka tulevikus tingimustega, mis aitavad neil tellimusi saada.

Lisaks nõudis Christoffel süüdistuse kohaselt pistisena ühelt osaühingult sülearvuteid vastutasuna selle eest, et ministeerium ei lõpeta ennetähtaegselt sõlmitud hankelepingut. Christoffel sai pistisena üle 30 000 krooni maksva sülearvuti.

Kohtus leidis aga tõendamist, et Christoffeli tegevus oli suunatud hankelepingu täitmisele ning tegu ei olnud pistise võtmisega.

Süüdistuse järgi osales Christoffel mitmete otsuste tegemisel, mille tulemusel haridusministeerium sõlmis samade firmadega hanke- ja teenuslepinguid. Sündmused leidsid aset ajavahemikul 2008–10.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 16. novembriks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755