26. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tai üleujutuste tõttu napib maailmas kõvakettaid

Endiselt suured üleujutused Tais mõjutavad arvutitööstust ning karta on, et lähiajal hakkab maailma kimbutama kõvaketaste puudus, kirjutas Daily Tech. 

Arvutite müük kannatab jätkuvalt suure surve all, kuna üleujutused on põhjustanud arvuti kõvaketaste tootmise mahus puudujääke. Neljandik maailma kõvaketastest toodetakse Tais.

Üleujutused on sulgenud Tais rohkem kui 14 000 tehast ja vähemalt 660 000 inimest on jäänud tööta. Tai on number kaks kõvaketaste tootja ning neid kõvakettaid kasutavad kõige enam levinud arvutite, sülearvutite ja serverite tootjad – kes kannatavad juba praegu arvutite ja nende välisseadmete väiksema nõudluse all.

Nii Western Digital kui ka Seagate on hoiatanud pakkumise nappuse eest seoses tekkinud tarneprobleemidega. Apple ja teised arvutitootjad on samuti kommenteerinud, et neil esineb varustusprobleeme.

Varem sel kuul kinnitas Western Digital, et kavatseb peatada oma laienemise Tais seoses sellega, et nende tootmine on üle ujutatud. Vaatamata sellele, et tootmised USAs, Singapuris ja Malaisias toimivad, mõjutavad üleujutused märkimisväärselt arvutitootjaid, samuti nende võimet rahuldada klientide nõudlust ülejäänud 2011. aastal.

Western Digitali juhatuse esimees John Coyne ennustas, et seoses üleujutustega näevad nad umbes 60%st kvartalitulu langust võrreldes eelmise aastaga. Siiski kinnitas ta, et ettevõte loodab taastuda võimalikult kiiresti.

Seagate'i Tai tootmist, kes küll ei ole saanud lüüa nii kõvasti kui USA kõvaketaste tootjad Tais, ähvardavad raskused oma toodetele osade leidmisega. Mõned ettevõtted üritavad tootmist suunata oma teistesse tehastesse, aga nad peavad siiski tegelema Tai tehaste taastamistöödega ja abistama oma töötajaid.

Seyyon Semiconductori prognoosi kohaselt kulub vähemalt aasta, enne kui Tai arvutitööstus täielikult taastub. Senini jääb sektor volatiilseks.

Tai valitsuse teatel on üleujutuste likvideerimiseks tehtud pingutused olnud edukad, kuigi Bangkoki kuberner Sukhumband Paribatra hoiatas elanikke üleujutuste suurenemise eest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755