10. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA küberkuriteos kahtlustatakse 2007.aasta edukaimat Eesti IT-firmat

Üleeile USA ja Eesti riigiasutuste koostööl kinni peetud küberkurjategijate ülesehitaja on Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) andmeil Tartu tehnoloogiafirma Rove Digital, mis hiljuti on oma nime muutnud Digitalu Eesti OÜ-ks.

Rove Digitali taga oli Vladimir Tsastshin, kes mõisteti juba 2008. aasta veebruaris Tartu maakohtu poolt süüdi arvutikelmuses, rahapesus ja dokumentide võltsimises.

FBI peab Rove Digitali küberkuritegu uueks paradigmaks ning nimetas uurimist nn. kummitusliku kliki operatsiooniks (Operation Ghost Click).

“Nad olid organiseeritud ja tegutsesid kui tavaline ettevõte, aga teenisid kurivaraga illegaalselt kasumit. Selle keerukuse taset polnud me varem näinud,” märgitakse raportis.

2007. aastal kuulutas Äripäev ülikiirelt oma käivet ja kasumit kasvatanud Rove Digitali Eesti edukaimaks IT-firmaks.

2005. aastal jõudsalt tööle hakanud Rover Digital kasvatas kolme aastaga oma käibe 9 miljonilt 112 miljonini ja kasumi 6,6 miljonilt 65 miljoni kroonini.

Ettevõtte on oma aruandes välja toonud, et müüs infotehnoloogilisi ja arvutialaseid teenuseid peamiselt Seišellidele, Briti Neitsisaartele ja USA-le.

Rove Digital pole oma 2010. aasta aruannet esitanud, aga 2009. aasta aruandest nähtub, et firmas töötas 18 inimest ning firma käive ja kasum on võrreldes 2008. aastaga kolossaalselt langenud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755