13. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

34% Androidi kahjurprogramme varastab kasutajate andmeid

34% Androidi operatsioonisüsteemile loodud kahjurprogrammidest varastab kasutajate isiklikke andmeid, teatas andmeturbefirma Kaspersky.

Aasta teine pool oli kiire aeg küberkurjategijatele, kes üritasid rakendada uusi petuskeeme mobiilseadmete kasutajate suhtes. Kaspersky andmetel muutus Android lõpuks mobiilkahjurprogrammide loojate hulgas kõige populaarsemaks, edestades teisi platvorme ja Javal põhinevaid universaalviiruseid.

Peale sõnumite saatmise ja helistamise tasulistele numbritele ning internetipankade paroolivarguste kasutatakse mobiilkahjurprogramme üha sagedamini mobiiltelefonikasutajate isiklike andmete varguseks. Oktoobris oli selliseid kahjurprogramme, mis üritasid varastada Android-seadmetest taolisi andmeid, kuni 34%.

Sündmuste selline areng teeb rahutuks, eriti arvestades seda, et taolist kurivara võib kohata Android Marketis. Viimane näide – troojalane Antammi.b, mida levitati ametlikult Androidi rakendustepoe kaudu.

See programm maskeerus üsnat lihtsaks telefoni meloodiaid allalaadivaks rakenduseks. Selleks, et kasutaja valitud meloodia alla laadida, saatis programm sõnumi tasulisele teenusele. Seda funktsiooni kirjeldati programmi omadustes, kuid tegelikult oli see kattevarjuks kahjulikule aktiivsusele; Antammi.b varastas peaaegu kõik kasutaja isiklikud andmed: kontaktid, sõnumid, GPS-koordinaadid ja isegi fotod. Seejärel saatis ta e-postiga oma aktiivsuslogi kurjategijatele ning varastatud andmed laadis serverisse.

See meloodiate allalaadimiseks mõeldud rakendus ilmus Android Marketisse septembri algul. Kahjurprogramm eemaldati ametlikust rakendustepoest alles pärast Kasperskylt tulnud teavitust.

Androidi populaarsus küberkurjategijate hulgas ei ärata imestust, arvestades platvormi juhtrolli turul, tema paindlikkust ja mitte väga ranget kontrolli tarkvara paigaldusel. Praegu on Androidile loodud kahjurprogrammide osakaal üle 46% ja see kasvab kiiresti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755