15. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Credit Sights: Nokia edu pole tagatud

Analüüsiettevõte Credit Sights kiidab Nokia kiiret tootearendust, kuid arvab, et Nokia üleminekuperiood kestab mitmeid aastaid ega taga edu.

Credit Sights ennustab Nokiale märkimisväärset nõrkust lühikeses ja keskpikas perspektiivis, kuigi tooted viiakse üle Windowsileteuuendustele vaatamata, kirjutas Taloussanomat.

Firma on seisukohal, et Nokia uute Windows telefonide hinnakujundus on agressiivne, et kiirendada nende nõudlust.

"Kuigi Nokia kiire tootearendus on kiiduväärne, ei ole me uute seadmete suhtes entusiastlikud. Usume, et Nokia esimesed Windows Phone-seadmed üritavad saavutada Apple´i ja Android-seadmete taset," öeldakse ülevaates.

Credit Sightsi hinnangul kestab Nokia üleminekuperiood mitu aastat ja edu pole tagatud. Lisaks on Symbiani-põhised nutitelefonid kannatanud viimastel kvartalitel olulist marginaalisurvet.

Marginaalsurve on ka teistel tootjatel. Motorola Mobility on esitanud esimesed Androidi-põhised telefonid juba sügisel 2009. Sellest hoolimata on ettevõtte mobiilsidevaldkond endiselt kahjumis.

Sony Ericssoni kasumlikkus taastus kolmandas kvartalis, kuid ettevõte hoiatas jätkuvast marginaalsurvest baastelefonide hinna järsu languse, nutitelefonide tiheda konkurentsi, majandusolukorra ebakindluse ja LTE-telefonide turule ilmumise tõttu. Ka RIM ja HTC pistavad rinda sarnaste probleemidega.

Jõulude eel tiheneb konkurents nutitelefonide turul. Credit Sights ootab oktoobrist detsembrini hooajalist tõusu, mille suuruse kohta ei ole veel selgust.

"Me usume, et nutitelefonituru aastakasv on neljandas kvartalis jätkuvalt umbes 60 protsendi ringis. Selle asemel jääb baastelefonide kasv palju väiksemaks või turg võib isegi kahaneda," öeldakse Credit Sightsi värskes tegevussektori ülevaates.

 ***

Soome börsiuudiseid lühidalt

Infoturbefirma F-Secure saab uue tegevjuhi Nokia Siemens Networkist. Cristian Fredrikson alustab uuel postil jaanuari keskel.

Insenerifirma Pöyry sai konsultatsioonitööde tellimuse Vietnam Oil and Gas Groupilt. Leping hõlmab uue kivisüsi elektrijaama projektijuhtimist ning on väärtusega 5,9 miljonit eurot.

Soome SKP langes septembris eelmise kuuga võrreldes 0,6%. Aasta baasil kasvas Soome SKP 1,6%.

OMX Helsinki üldindeks oli kell 17:30 0,95% languses ning Nokia aktsia kell 17:16 0,96% languses.

Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad kella 17:16 seisuga olid:

Tõusjad: Viking Line +1.86%, Stockmann A +1.79%, Oriola-KD A +1.37%, Orion A +1.04%, Saga Furs +0.87%: Talvivaara -3.32%, M-real B -3.55%, Ramirent -4.17%, Ruukki Group -4.21%, Stonesoft -5.56%

Langejad

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755