21. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Häkkerid ründasid veetoru

Häkkeritel õnnestus esmakordselt tungida USA veefirma IT-süsteemi ning ettevõtet veega varustav pump rivist välja viia, vahendas cybersecurity.ru sõltumatu IT-firma Applied Control Solutions andmeid.

Venemaa IP-aadresse kasutanud häkkerid ründasid 10. novembril veefirma tööstuslikke kontrollisüsteeme. Võimalik, et lisaks pumbale rikkusid nad osaliselt või täielikult muudki sisseseadet, kuid ründe detaile ei avaldata. Sedamete ülesütlemise põhjuse avastamiseks kulus veefirmal kaks päeva.

Applied Control Solutions avaldas, et tegu oli esmakordse juhtumiga, kus häkkerid saavutasid kontrolli veefirma tööstuslike seadmete üle, suutes neid omavoliliselt nii sisse kui välja lülitada.

Varasemate prognooside kohaselt sagenevad häkkerite rünnakud tööstuslikele objektidele ning kriitilise tähtsusega infrastruktuurile.

Näiteks loodi ussviirus Stuxnet aatomielektrijaamade ründamiseks. Nüüd on levimas uus ussviirus Dugu, mis on samuti välja töötatud tööstusobjektidele. Selliste viiruste ohtlikkus põhineb ekspertide hinnangul sellel, et paljusid tööstuslikke SCADA-süsteeme hoitakse käigus uuendusteta või uuendatakse sealset tarkvara üliharva. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755