22. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome analüütikud usaldavad Nokia Lumiat

Soome analüütikud ennustavad Nokia esimesele Windows-telefonile paremat minekut kui nende paljud välismaised kolleegid, mis langetas täna Nokia aktsia kurssi.

Nokia Windows Phone'i telefonide müük võib jooksvas kvartalis ületada turu ootusi miljoni telefoni müügist, hindas Evli panga analüütik Mikko Ervasti.

Nokia aktsia oli täna tublis 5protsendilises languses, kui turgudel räägiti nutitelefoni Lumia 800 nõrgast müügist. Kell 16:36 oli Nokia aktsia hinna langus koguni 6,27%.

Näiteks Investeerimispank Pacific Crest leidis, et Nokia Lumia tarned jäävad selles kvartalis tõenäoliselt alla miljoni telefoni.

"Ma olen turust positiivsemalt meelestatud. Arvan, et müük võib ületada kaks miljonit," ütles Ervasti Taloussanomatele.

Ervasti lisas, et Lumia on näiteks Hollandi operaatori KPNi teisne enimmüüdud telefon Apple'i iPhone'i järel. Ka Briti Vodafone'i kliendid ostavad aktiivselt Windows-telefoni, see on ettevõtte nutitelefonide müügis teisel kohal.

Nokia Lumia 800 müüki ei kommenteerinud.

Lumia müüki on ennustatud ka Google'i otsingute põhjal. Bernstein Research Google Trendsi analüüsi kohaselt äratab Lumia veebis sama palju huvi kui pettumus N8 müüginumbrites. Bernsteini võrdluses olid telefonid iPhone 4S, Lumia ja N8.

Evli arvates on Google Trendsi analüüs eksitav. Kui teha Suurbritannias otsing iPhone 4S-ile, Lumiale, Galaxy Nexusele ja HTC Sensationile, on Lumia iPhone 4S-i järel teine kõige otsitum telefon. Suurbritannia peegeldab hästi kogu Euroopa turgu.

Sideoperaator Orange teatas eelmisel nädalal Nokia ametlikus blogis, et Lumia 800 telefoni on Suurbritannias tellitud rohkem kui ühtegi teist Nokia varasematest mudelitest.

"Ajakirjanduse ja kommentaaride põhjal on Orange'i eelnõudlus olnud hea. Absoluutarve ei ole, kuid Nokia telefoni vastu on pikka aega olnud hea huvi," ütles Pohjola Panga analüütik Hannu Rauhala.

Lumia 800 tuli müüki eelmisel nädalal Saksamaal, Prantsusmaal, Suurbritannias, Itaalias ja Hollandis. Hispaanias algab müük sel nädalal. Enne aasta lõppu laieneb müük Venemaale, Indiasse ja mõnesse Aasia riiki.

Muid uudiseid lühidalt.

Aktia pank koondab 25 inimest. Enne läbirääkimiste alustamist ametiühinguga hinnati vähendamisvajaduseks 40 inimest.

Soome börsiettevõtte juhiks saab jälle naine, kui Nina Kopola hakkab juhtima Suominen Oyt. Alates kevadest, kui Oral Hammaslääkärite tegevjuht lahkus, pole Helsingi börsil olnud ühtegi ettevõtet, mida juhtib naine.

Tehnoloogiafirma Metso hindab, et nii tegevuskasum kui ka käive kasvavad järgmisel aastal võrreldes selle aastaga.

Soome töötus langes 7,0 protsendini, töötuid oli kokku 186 000. Aasta tagasi oli töötute arv 9000 inimese võrra suurem ja töötuse määr 7,4.

OMX Helsinki oli kell 16:50 0,15% languses ning Nokia aktsia kell 16:36 6,27% languses.

Suurimad tõusjad ja langejad Helsingi börsil kella 16:36 seisuga olid:

Tõusjad: Affecto +6.14%, Uponor +5.67%, Finnair +3.02%, Oriola-KD B +2.54%, M-real B +2.48%: Ilkka-Yhtymä II -3.18%, Ruukki Group -5.49%, Nokia -6.27%, Digia -6.52%, Efore -9.09%

Langejad

Nokia aktsia lõpetas täna 4,186 euroga, mis teeb päevaseks languseks koguni 8,80%

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755