14. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple'i asutamisleping müüdi 1,6 miljoni dollariga

Eile müüdi New Yorgis oksjonil kolme lehekülje pikkune Apple Computeri asutamisleping 1,59 miljoni dollari eest, purustades esialgse 100 000-150 000dollarilise prognoosi.

Pakkumine algas 70 000 dollari pealt pooltühjas saalis, kus oli umbes 20 inimest ja samapalju oksjoni korraldaja töötajaid telefoni otsas, kirjutab Bloomberg. Lõpuks võitis oksjoni Cisneros Corpi tegevjuht Eduardo Cisneros.

Tegu oli 1. aprillil 1976 Steve Jobsi, Steve Wozniaki ja Ronald Wayne'i allkirjastatud asutamislepinguga. Jobs kohtas Wayne'i Ataris töötades ja esimene kutsus uue firma asutamiseks kampa toona HPs töötanud hea sõbra Wozniaki. Wayne sai 10% osaluse uues firmas.

11 päeva pärast lepingu allkirjastamist lahkus Wayne firma juurest, teenides hüvitisena 800 dollarit. Hiljem teenis mees veel täiendavalt 1500 dollarit.

Apple'i praeguse turuhinna juures oleks Wayne'i 10% osalus väärt enam kui 36 miljardit dollarit.

Kaks päeva pärast Jobsi surma antud intervjuus Bloombergile ütles 77aastane Wayne Jobsi ja Wozniaki kohta "intellektuaalsed hiiglased", kuid lisas, et "tegu oli sõiduga justkui Ameerika mägedel ja kui ma oleks nendega jäänud, oleksin ma rikkaim mees surnuaias".

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755