19. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IBM: mõtete lugemine pole enam ulme

IBM avalikustas täna järjekordse iga-aastase ülevaate „IBM Next Five in Five“  innovaatilistest uuendustest, mis võivad järgmise viie aasta jooksul muuta seda, kuidas inimesed töötavad, elavad ja mängivad.

„IBM Next Five in Five” põhineb turu- ja ühiskonnasuundumustel, mis eeldatavalt muudavad meie elu ning ka IBMi uutel tehnoloogiatel, mis need uuendused võimalikuks teevad, teatas ettevõte.

1) Sa toodad eluks vajaliku energia ise

Kõik, mis liigub või eraldab soojust  on potentsiaalne energiaallikas. Kõndimine. Jooksmine. Jalgrattasõit. Soojus, mis õhkub su arvutist. Isegi (reo)vee voolamine kodumaja torustikus.

Taastuvenergia areneb viie aastaga nii kaugele, et suur osa energiast, mis täna lihtsalt raisku läheb, on võimalik kinni püüda, salvestada ning kasutada seda oma kodude, töökohtade ja isegi linnade valgustamisel-kütmisel.

IBMi teadurid uurivad Iirimaal võimalusi, kuidas muuta ookeanilained elektrienergiaks, jättes samas loodus kahjustamata. 

2) Sa ei vaja enam ühtki salasõna

Igal inimesel on oma kordumatu bioloogiline identiteet ning peagi asendab su keha ehk bioloogiline võti tänased turvaparoolid ja salasõnad – sa ei pea enam looma ja meeles pidama kõiki neid erinevaid salasõnu. Kujutle, et saad sularahaautomaadist raha võtta aparaadiga lihtsalt rääkides (kõnetuvastusprogramm) või vaadates hetkeks väikesesse sensorisse, mis su isiku silmaiirise järgi tuvastab.

3) Mõtete lugemine pole enam ulme

Ulmefilmidest tuttav mõtete lugemine hakkab tõelisuseks saama. IBMi teadlased uurivad, kuidas siduda mõtted tehnikaga, nt arvuti või nutifoniga. Mõtled kellelegi helistamisest ja number on juba valitud!

Bioinformaatika-teadlased on juba loonud kiivri, mille küljes olevad sensorid jälgivad aju aktiivsust, sellega seotud elektriimpulsse ning suudavad ära tunda ja tõlgendada inimese erinevaid näoilmeid ja ka meeleseisundeid. Arendatavat tehnoloogiat saavad näiteks arstid kasutada aju-uuringuil, insultide järelravis ning tuvastada ka varases staadiumis ajuhäireid, näiteks autismi. Lähitulevikus saab vähemalt mängude- ja meelelahutustööstuses kindlasti näha esimesi katsetusi.

4) Digitaalne lõhe kaob

Majanduskasv ja inimeste jõukus sõltuvad üha enam informatsioonist. Samas muutuvad info vahendamist võimaldavad mobiilid üha odavamaks – väiksema ostujõuga inimesed saavad tulevikus korda saata oluliselt rohkem kui täna. Arvatakse, et viie aasta pärast omab juba tervelt 80% Maarahvastikust mobiili, lõhe informatsiooni omanike ja mitteomanike vahel väheneb märgatavalt.

IBM pakub täna Indias kirjaoskamatutele võimalust hankida ja vahetada informatsiooni häälsõnumite abil. Nüüd saavad needsamad indialased, kes enne elasid kui kotis, näiteks värskeid ilmateateid, mis aitavad otsustada, mil saaki külvata-väetada-lõigata, leida parimaid hindu oma kaubale, või siis hoopis infot arsti visiidi kohta.

5) Rämpsmeil muutub oluliseks

Järgneva viie aastaga võib tänane pealesunnitud reklaam hakata tunduma hoopis isikliku ja vajalikuna. Kujutle näiteks, et su lemmikbändi piletid on broneeritud sinu nimele juba sel hetkel, mil nad müüki tulid. Enamgi veel, need piletid on just selleks ainsaks õhtuks, mis sul kalendris vaba oli! Kõigest sellest annab sulle märku su mobiiltelefon, mille vahendusel võid piletid kohe ka ära osta. Või kujutle, et sulle antakse teada, et lumetorm on su reisiplaane segi löömas ning sulle pakutakse välja uued lennud?

IBM on arendamas tehnoloogiat, mis analüüsib erinevad andmeid su maitse-eelistustest ja su isiklikust elust (kasutades näiteks sotsiaalvõrgustikke) ning pakub sulle siis infot, mis sulle tõepoolest vajalik on.

 

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755