17. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wikipedia streigib tsensuuri vastu

Wikipedia tegijad ähvardavad homme sulgeda 24 tunniks internetileksikoni ingliskeelse versiooni. Seda protestiks kahe plaanitava internetipiraatlust tõkestava seaduseelnõu vastu.

USA Senat ja Esindajatekoda plaanivad kahe seaduseelnõu vastuvõtmist, üks internetipiraatluse peatamiseks (Stop Online Piracy Act e. SOPA) ja teine internetiprotokolli kaitsmiseks (Protect IP Act e. PIPA), kirjutab Bloomberg. Mõlemad seadused peaksid aitama võidelda autoriõigusega kaitstud materjali kuritarvitamise vastu internetis.

„Kui see vastu võetakse, kahjustab see seadus vaba ja avatud internetti ning toob USAsse rahvusvaheliste veebikülgede tsensuuri,“ on kirjutatud Wikimedia avalduses. Seaduse vastu on protesti avaldanud ka Google ja Facebook. Uute seaduste poolt on filmi- ja muusikatööstus, mis näevad selles võimalust takistada materjalide vargust internetis.

Kriitika põhjuseks on asjaolu, et internetiteenuste pakkujad ja otsingumootorid saaksid seadusega õiguse kinni keerata ligipääsu nn piraatlehekülgedele, ilma et viimastel oleks võimalik enne asja kohtusse kaevata.

Samas on seaduseelnõus piraatkülgede definitsioon väga udune. Kriitikute sõnul võimaldaks uus seadus rakendada internetifiltreid ja -sulge ilma sõltumatu kohtuliku kontrollita. Wikipedia asutaja Wales nimetab seaduseelnõusid tsensuuriks, mis ohustab vaba arvamusavaldust nii USAs kui ka välismaal.

USA senat peaks PIPA üle hääletama 24. jaanuaril, Esindajatekoda on otsustanud hääletuse SOPA üle siiski esialgu edasi lükata.

President Obama administratsioon ei toeta seadust, kui see tõepoolest peaks toetama tsensuuri, õõnestama küberturvalisust või lõhkuma interneti struktuuri, teatasid mõni päev tagasi kolm Valge Maja tehnoloogiaeksperti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755