23. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia Lumia taastab investorite usaldust

Läinud aastal börsil 19 miljardit eurot turuväärtuses kaotanud Nokia esimesed Microsofti tarkvaraga nutitelefonid võisid mullu piisavalt hästi kaubaks minna, et taastada investorite usaldust.

Novembris Euroopas müüki tulnud Lumia telefone müüdi aasta lõpus tõenäoliselt 1,3 miljonit tükki üle maailma, selgus Bloombergi küsitletud 22 analüütiku müügiprognoosist. Prognoosid jäid vahemikku 800 000 kuni 2 miljonit ja vaid üks analüütik prognoosis müüki alla ühe miljoni telefoni.

"Numbrid on paljulubavad," ütles Bloombergile Oslos tegutsev Storebrand Asset Managementi fondijuht Espen Furnes. "Kui Lumiaga turule tulek osutub Nokial tugevaks ning müük ületab vähemalt 1 miljoni piiri ja nad suudavad seda tempot hoida, tõstab see nende usaldusväärsust ja aitab tagasi võita investoreid," lisas Furnes.

Nokiale on varajased müügiprognoosid väga olulised, sest investorid on pikka aega kahelnud, kas koostöö Microsoftiga suudab pakkuda tõsisemat konkurentsi Apple'ile ja firmadele, mis kasutavad Google'i Android operatsioonisüsteemi.

Nokia tegevjuht Stephen Elop on keeldunud seni Lumia müügiprognoose avaldamast ja on hoidnud esialgsed ootused madalal, rõhutades uue rakenduste "ökosüsteemi" arendamiseks kuluvat pikemat aega.

"Aasta lõpus ei olnud väga palju "tegijaid" telefone müügis - HTC oli hädas, RIMil polnud pilku püüdvat telefoni ning Sony Ericsson ja Motorola ka millegagi silma ei paistnud," ütles Jefferies Internationali analüütik Lee Simpson. "Seega jäi piisavalt ruumi Nokiale, mis sai näidata neljanda kvartali numbreid, millega ise rahul on."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755