1. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digiraamatute müük Eestis kasvab jõudsalt

Esimese 12 kuuga müüdi kohalikul raamatuturul 7500 eestikeelset e-raamatut. Võrreldes eelmise aastaga kasvas e-raamatute müük 2012. aasta jaanuaris kogunisti 240%.

Detsembris kasvas e-raamatute müük esmakordselt tuhande eksemplarini kuus ning jaanuaris 2012 müüdi Eestis juba 1500 kodumaist e-raamatut, edastas Eesti Digiraamatute Keskus oma pressiteates.

“Kui paberraamatute puhul räägitakse pidevalt müükide vähenemisest, siis e-raamatute puhul on trend kõikjal maailmas vastupidine,“ kommenteeris Eesti Digiraamatute Keskuse juht Margus Küppar e-raamatute müügitulemusi.

Tema sõnul elab kogu kirjastamismaailm hetkel läbi suuri muutusi ja kuigi e-raamatute turuosa on seni veel väike, võib just e-raamatutest loota võimalikku päästerõngast kodumaisele raamatuturule. „Paberraamatud on lihtsalt liiga kallid ja müügimahtude vähenedes muutuvad need järjest kallimaks,“ põhjendas Küppar. „E-raamatute ostmine on juba täna inimesele kolmandiku võrra soodsam ning müügimahtude kasvades suureneb see hinnavahe e-raamatute kasuks ilmselt veelgi. Kui vaadata veel, et milline on näiteks tahvelarvutite müügiedu ja kuidas muutuvad inimeste meediatarbimise harjumused, on selgelt näha trendi, mille kohaselt ostetakse tulevikus enamik raamatuid ilmselt just e-kujul. Seega on e-raamatute müügimahtude kasv igati loomulik ja ootuspärane.”

Eestikeelsete e-raamatute müügiga alustasid 2010. aasta detsembris Eesti Digiraamatute Keskuse vahendusel Apollo, Rahva Raamatu ja Krisostomuse e-poed ning Elionile kuuluv Digikogu. Teisel poolaastal lisandusid e-raamatute müüjate hulka ka EMT, Tele2 ning Elisa, kes avasid koostöös Eesti Digiraamatute Keskusega samuti oma mobiilsed e-raamatupoed. E-raamatute müüki on tänaseks alustanud ka Raamatumaailm ning Delfi Digiraamat.

Küppari andmeil on seni olnud suurimateks e-raamatute müüjateks Rahva Raamat ning Elioni Digikogu, kuid aasta lõpus paistsid silma ka Krisostomus ning Delfi Digiraamat, kes näitasid mõlemad korralikku müügikasvu. Mobiilsed e-raamatupoed on Küppari sõnul täna inimestele veel vähetuntud, kuid arvestades, et nendest poodidest on e-raamatute ostmine väga kiire ning mugav, võib tulevikus oodata nende müügikanalite tähtsuse tõusu.

Lugejatele pakutakse juba enam kui 50 kohaliku kirjastuse poolt avaldatud e-raamatuid. Suurimad e-raamatute kirjastajad Eestis on Varrak, Petrone Print, Fantaasia, Hea Lugu ja Menu Kirjastus.

Järjest rohkem annavad e-raamatuid aga välja ka autorid iseseisvalt. Näiteks soomepoiss Hans Karro avaldas oma mälestused üldse vaid e-kujul. Iseseisvalt on oma luulekogu e-raamatuna avaldanud ka Kirjanike Liidu juht Karl Martin Sinijärv ning värskelt jõudis müüki eelmisel aastal enimmüüdud kodumaine raamat, Vahur Kersna “7x7”.

2011. aasta enimmüüdud e-raamatuteks olid Eesti Digiraamatute Keskuse teatel Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja Oleviste mõstatus” ning Stieg Larssoni “Lohetätoveeringuga tüdruk”.

 

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755