3. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirendi hange tekitab pahameelt

Eesti üritab oma idufirmade kiirendit luua, kuid EASi korraldatud hange on tekitanud asjaosalistes selle korralduse ja nõudmiste suhtes pahameelt.

Start-up'i kiirendi on suure globaalse kasvupotentsiaaliga start-up'ide arengu kiirendamisele suunatud arenguprogramm, mis sisaldab mentorlust ja investeeringuid ettevõtetesse, selgitab EAS

"Lühike teavitustähtaeg, dokument on avaldatud ainult eesti keeles, vähene teavitustöö konkursist, kriteeriumid meeskonna suuruse ja keeleoskuse kohta," loetles oma blogis hanke kitsaskohti Siim Teller, kes töötas varem Skype'is, siis GrabCADis ja praegu Londonis ühe klikiga mikromakseid arendavas Flattris.

"Kahjuks täpselt nii tegeleb EAS selle väljakutsega. Viis, kuidas nad sellest teavitavad (või mitte teavitavad), koos keelenõuetega tagab päris kindlalt, et ükski maailmaklassi poiss/neiu/meeskond ei vaevu sellest osa võtma," lisas Teller.

Riskikapitalist Allan Martinson nõustus. "Kogu rahvusvahelise hanke väljakuulutamise mõte on selles, et rahvusvahelised tegijad kandideeriks, kas pole?" See nõuab kaheleheküljelist kokkuvõtet või 10 ingliskeelset slaidi, mitte 38 eestikeelset lehekülge lukustatuna kohustusliku registreerimise taha ühele kõige halvemini disainitud valitsuse veebilehele, lisas ta.

EASi Start-up Eesti programmi juht Tõnis Mäe rääkis, et kiirendi hanget hakati ette valmistama möödunud aasta suvel ning suvest saati oli sellest kogu Eesti idufirmade kogukond teadlik.

"Valmis sai ta eesti keeles, arvestades sellega, et me oleme välja andnud sõnumi, et niikuinii tahame siin Eesti partnerit saada," põhjendas ta Mäe. Praeguseks on siiski otsustatud hange tõlkida ka inglise keelde.

"Hanke summa suurust me ei avaldanud, aga näiteks USAs on selliste kiirendite aasta eelarve kusagil pool miljonit dollarit. Ma ei tea, kas meie odavamalt kätte saame, aga üheks hindamiskriteeriumiks on ka hind ja me ootame, et pakkujad teeksid meile soodsalt selle asja. Kuid me ei looda, et keegi tuleb ja teeb 10 000 euroga selle ära," rääkis Mäe.

Pikemalt loe kiirendi hankest tänasest Äripäevast. Vajadusel osta päevapilet või telli leht.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755