11. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebooki neli musketäri

Ajaloo suurimat internetisektori aktsiate esmast avalikku pakkumist tegeva suhtlusportaali Facebook asutajateks olid Mark Zuckerberg ning kolm tema toonast ülikoolikaaslast. Tänaseks on Facebooki pidama jäänud vaid Zuckerberg, teistel on firmas mõneprotsendiline osalus.

Nelja Facebooki asutajaliiget ühendab lisaks õpingutele Harvardis päritolu rahakast juudi perekonnast (erandiks vaid mitte-juudist lihtsurelik Hughes). Facebooki ametlikuks asutamiskuupäevaks loetakse 4. veebruari 2004. 

Kui esialgu oli sotsiaalvõrgustik nimega The Facebook avatud kasutamiseks ainult Harvardi tudengitele, siis juba sama aasta märtsis laieneti ka Stanfordi, Columbia ja Yale'i ülikoolidesse. Septembrist 2006 laienes liitumisõigus ka väliskõrgkoolide tudengitele ning edasi võisid juba kõik soovijad sotsiaalvõrgustikuga liituda, tingimusel et nad on vanemad kui 13 aastat ning omavad kehtivat e-maili aadressi. Kevadest 2008 lisandus ingliskeelsetele lehekülgedele ka saksa, hispaania ja prantsuse keel, tänaseks on esindatud üle 80 keele.

Tänaseks on Facebookil rohkem kui 845 miljonit registreeritud kasutajat ning üle 3000 töötaja. Firma tulud ulatusid 2011. aastal üle 3,71 miljardi dollari ning firma väärtust hinnatakse 41 miljardile dollarile.

Kes seisavad Facebooki sünni taga?

Mark Zuckerberg (27) kasvas koos kolme õega üles New Yorgis. Tema isa oli hambaarst ja ema psühhiaater. Juudi perekonnast pärit Zuckerberg ise nimetab end alates 13ndast eluaastast ateistiks. Zuckerberg alustas programmeerimist ja tarkvara arendamist juba kooliajal. Isa õpetas talle varakult selgeks programmeerimiskeele Atari BASIC ning palkas poissi õpetama tarkvaraarendaja David Newmani. Newman nimetas väikest Marki imelapseks, kellega on raske sammu pidada. Zuckerbergile meeldis programmeerida kommunikatsioonirakendusi ja mängusid. Üks näide oli tema isa hambaarstipraksise jaoks loodud programm ZuckNet, mis võimaldas omavahel suhelda kõigil arvutitel kodu ja isa töökoha vahel. Seda on peetud aasta hiljem turule tulnud AOLi Instant Messengeri primitiivseks versiooniks.

Koolis oli Zuckerberg andekas keelte alal ning võitis mitmeid auhindu reaalainetes. Lisaks inglise keelele valdab Zuckerberg prantsuse, heebrea, ladina ja antiikkreeka keelt, hiljuti õppis ära ka mandariini keele. Zuckerberg oli oma kooli vehklemistiimi staar ja kapten.

Veel kooliajal lõi Zuckerberg programmi Synapse Media Player, mis kasutas tehisintellekti tabamaks kasutajate kuulamisharjumusi. Microsoft ja AOL soovinuks Synapsi ära osta ning palgata Zuckerberg enda heaks tööle, kuid viimane otsustas asuda 2002. aasta septembris õppima Harvardi ülikooli. 

Zuckerberg õppis Harvardi ülikoolis informaatikat ja psühholoogiat, kuid katkestas 2006. aastal õpingud. Juba esimesel ülikooliaastal kirjutas Zuckerberg oma lõbuks programmi nimega CourseMatch, mis võimaldas kasutajatel valida erinevaid kursusi selle põhjal, mida olid valinud kaastudengid, samuti sai moodustada selle abil õppimisgruppe. Järgnes  programm Facemash, mis võimaldas kaastudengitel fotode põhjal valida parima välimusega isikut.  Kuna ülikooli juhtkond käskis Facemashi võrgulehe kinni panna ning Harvardis puudus sotsiaalset võrgustikku toetav veebileht, otsustas Zuckerberg koos toanaabrite Hughesi, Saverini ja Moskvotziga asutada Facebooki.  Kuna Zuckerberg on osaliselt värvipime, suutmata eristada rohelist ja punast värvi, sai Facebooki põhivärviks sinine.

Zuckerbergi Facebooki lehel on huvidena kirjas avatus, asjade loomine, mis aitab inimestel sidet pidada ning jagada neile olulist infot, revolutsioonid, infovoog ja minimalism.

Zuckerbergi varandust hinnati septembris 2011 ajakirja Forbes poolt 17,5 miljardile dollarile. Ajakiri Time valis ta aastal 2010 aasta inimeseks.

Eduardo Saverin (29) sündis Brasiilias S?o Paulos rikkas juudi perekonnas. Tema isa oli Brasiilia tööstur, kes tegeles ekspordi, rõivatööstuse, laevanduse ja kinnisvaraga. Pärast seda, kui isa avastas, et tema poeg Eduardo nimi oli inimröövidele spetsialiseerunud gängide poolt pandud röövitavate nimekirja, otsustati kolida elama turvalisemasse paika ning pere kolis elama USA-sse Miamisse.

Juba oma esimestel aastatel Harvardi ülikoolis kasutas Saverin enda kasuks ära Brasiilia lõdvad siseinfo abil kauplemise reeglid ning teenis strateegiliste investeeringutega naftatööstusse 300 000 dollarit. Saverin lõpetas Harvardi ülikooli majandusalal ning elab läinud aasta jaanuarist Singapuris.

Saverin hoolitses algusaastatel Facebooki finantside eest, kuid pärast arvamuskonflikte Zuckerbergiga lahkus firmast. Tema 5% osalust Facebookis hinnatakse 2,75 miljardile USA dollarile.  Oma osaluse ja õiguste tagamiseks Facebookis kaebas Saverin firma kohtusse, selle tulemusel saavutas Saverin õiguse olla nimetatud Facebooki kaasasutajaks.

Dustin Moskovitz (27) pärineb samuti juudi perekonnast nagu Zuckerberg ja Saverin, ka tema õppis Harvardis majandust. Moskovitz vastutas Facebooki algusaastatel võrgulehe arhitektuuri ning tehnilise personali, mobiilse strateegia ja arenduse eest. Moskovitz lahkus Facebookist 2008 oktoobris, et asutada uus firma nimega Asana. 2011. aasta veebruaris tuli Asanal välja tarkvararakendus, mis peab aitama inimestel parandada koostööd gruppides ning juhtida projekte.

Moskovitzil on Facebookis 6% osalus, tema varandust hinnati seisuga september 2010 1,4 miljardile dollarile, mis teeb temast ajakirja Forbesi andmetel maailma noorima self-made miljardäri.

Chris R. Hughes (28) kasvas üles ajalehemüüja ja kooliõpetaja peres. lõpetas Harvardi ülikooli ajaloo ja kirjandusteaduse alal. Oli algselt Facebooki pressiesindaja ning aitas Zuckerbergil veebilehele populaarsust kasvatada.  2007 lahkus Facebookist, et toetada internetis Barack Obama valimiskampaaniat. Hughesit peetakse tänase USA presidendi online-strateegia geniaalseks ajuks. 2010 asutas Hughes sotsiaalvõrgustiku Jumo, mis keskendub globaalsele mittetulundussektorile ning on selle tegevjuht tänini.

Jumo aitab ühendada organisatsioone ja vabatahtlikke ülemaailmseteks abiprojektideks. Juulis 2010 nimetas ÜRO Aidsi vastase võitluse programm UNAIDS Hughesi üheks 17-liikmelise komisjoni liikmeks, kuhu kuulub nimekaid poliitikuid, ärijuhte ja inimõiguste aktiviste. Hughes töötab ka riskikapitali firma General Catalyst Partners heaks. Hughes on gay ning elab koos oma kihlatuga New Yorgis. Hughesi osalus Facebookis on alla 1%.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755