22. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kehv arvutimüük kahjustab Delli

Maailma suuruselt kolmas personaalarvutite tootja Dell kukkus eile järelturu kauplemises 5,1%, sest firma käibeprognoosid ei vastanud ootustele ning kasum kahanes.

Delli sõnul kahaneb firma käive aprillis lõppeva esimese kvartaliga 7%, 14,9 miljardi dollarini. Bloombergi küsitletud analüütikute prognoos oli 15,1 miljardit dollarit.

Maailma kolmanda arvutitootja neljanda kvartali puhaskasum kukkus aasta varasemaga võrreldes 18%, 764 miljoni dollarini ehk 43 sendini aktsia kohta. Käive kasvas 2% võrra, 16 miljardi dollarini, mis oli kooskõlas analüütikute ootustega.

Nõrgenev müük käsikäes kahanenud kasumiga on seadnud kahtluse alla Delli n-ö tagasituleku plaani, mis on toetunud tootmis- ja tegevuplaanide lihtsustamisele, et sissetulekuid suurendada.

ISI Groupi analüütiku Brian Marshalli sõnul on pärast Delli aktsia läinudaastast 25% tõusu ilmselt osa investoreid olnud liialt optimistlik firma võimete suhtes pöörata tegevus ümber.

"See laev on nii suur, et selle liikutamiseks läheks vaja Heraklese jõudu," ütles Marshall, kelle hinnang Delli aktsiatele on neutraalne. "Ootused on selgelt liiga kõrged," lisas ta.

Tarbijale suunatud jaemüük kukkus läinud kvartalis 2%, mis on ilmne märk sellest, et Apple võidab enda Maci arvutite ja iPadiga kliente Delli arvelt. Delli sõnul langes ka valitsussektoritele suunatud müük 1% võrra, tuues põhjuseks Euroopa ja USA valitsuste kulupiirangud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755