23. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millised on kõige läbipaistvamad asutused

Andmekaitse inspektsioon tunnustas kõige läbipaistvamaid asutusi – veterinaar-ja toiduametit ning Padise vallavalitsust.

Andmekaitse inspektsioon, olles seiranud kõiki Eesti kohalike omavalitsuste- ja avaliku sektori asutuste veebilehti, tunnustas eile kõige läbipaistvamaid. Eesti läbipaistvusmeelseim riigiasutus on veterinaar- ja toiduamet ning läbiapistvaim kohaliku omavalitsusasutus on Padise vald.

Auhinna pälvinutele lisaks soovib andmekaitse inspektsioon tuua välja asutusi, kes teevad head tööd avaliku teabe avaldamisega oma võrgulahel:

Avaliku sektori asutuste kategoorias järgnesid veterinaar- ja toiduametile riigikantselei, õiguskantsler, siseministeerium ning haridus- ja teadusministeerium. Kohalike omavalitsusasutuste kategoorias olid Padise valla järel esirinnas Vastseliina vald, Audru vald, Tallinna Linnavalitsus ja Lihula vald.

Eilsel tunnustamisüritusel sõnas andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep: „Hea meel on näha, et ametnike mõtlemises on toimunud muutus: saadakse aru, et veebilehe pidamine ei ole tingimata kohustus, vaid see on heaks tööriistaks ja suhtluskanaliks kodanikega.“

Tunnustuse aluseks on asutuste võrgulehtedel olev teave ja selle esitamise viis. Läbiviidud seire eel sai sõnastatud kriteeriumid, mis teevad ühest asutusest läbipaistva asutuse.

Suuresti on need kriteeriumid seotud avaliku teabe seaduse nõuetega, kuid sisaldavad lisaks kvaliteete, mida otseselt seadus ei nõua, aga on suunatud kodaniku võimalikult heale teenindamisele– see ongi läbipaistvusmeelsus.

Läbipaistval asutusel on kasutajasõbralik koduleht, millel:

on hästi esitatud teave asutuse tegevuse kohta;

on hästi esitatud teave pakutavate avalike teenuste kohta;on hästi esitatud asutuse tööaeg ja vastuvõtukorraldus;on hästi esitatud kontaktteave koos ametijuhendite, palgaandmete ja avaliku personaliteabega;on (ajakohaselt) esitatud valdkonna ja tegevusalaga seonduv üldkasulik  ja/või kiireloomuline uudisteave;on seaduse nõuetele vastav dokumendiregister;on juhised teabenõude ja selgitustaotluse esitamiseks ning nende (kahe) eristamiseks;on esitatud privaatsuspoliitika ehk ülevaade sellest, kuidas hoitakse kodanike isikuandmeid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755