8. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmise viimine Eestist Hiina parandab Efore kasumit

Soome elektroonikaseadmete tootja Efore sõnul paraneb kontserni aastane kasum seoses tootmise viimisega Eestist Hiina umbes 1,6 miljoni euro võrra.

Täna oma majandusaasta esimese kvartali aruandega välja tulnud Soome börsifirma teatas, et eile kogunud ettevõtte nõukogu otsustas firma kasumlikkuse ja konkurentsisõime tõstmiseks  viia Eestist tootmine Hiina, mille tagajärjel suletakse selle aasta 31. oktoobril Pärnus asuv tehas.

Seoses Eesti tehase sulgemisega koondatakse umbes 120 inimest ning sellega kaasneb firmale käesoleval majandusaastal (lõppeb 30. oktoobril 2012) kulusid umbes 1,8 miljoni euro eest.  Esimeses kvartalis ulatusid firma kulud seoses tehase kinnipanemisega 0,1 miljoni euroni.

Efore AS nõukogu liige Vesa Vähämöttönen ütles juba jaanuari lõpus uudiskirjale news2biz, et ettevõttel on plaanis tehas Eestist Hiina kolida seoses arengutega ülemaailmses majanduses. Vähämöttöneni hinnangul on nende äri viimine Hiina kõige kuluefektiivsem variant.

Efore peakontor asub Soomes, toodete arendamine ja turustamine toimub Hiinas ja Rootsis ning tootmine Eestis ja Hiinas.

2011. aasta lõpus töötas kontsernis keskmiselt 901 inimest, kellest 14% Eestis.

Vaikselt on Efore tõmmanud Eestis tootmist kokku juba aastaid. Nii näiteks oli veel 2007. aastal keskmine töötajate arv Eestis 261, mis andis kontserni töötajaskonnast ligi 30%.2010. aasta majandusaastal ulatusid Efore tööjõukulud Eestis 2,2 miljoni euroni (34,5 miljoni kroonini) ning firma keskmine töötasu oli arvestuslikult umbes 13 000 krooni (830 eurot) kuus. Samas veel 2007. aastal oli keskmine töötasu Pärnu tehases umbes 9400 krooni (600 eurot) kuus.

Elektroonikatoodete disainimisega tegeleva firma esimese kvartali müügimahuks jäi 14,8 miljonit eurot (langus aastataguse perioodiga 32,4%). Ettevõte jäi kvartaliga 1,1 miljoni eurosesse kahjumisse, samas kui aasta eest oli ees veel 0,5 miljoni eurone kasum.

Efore loodab sel majandusaastal näidata 80 miljoni eurost aastakäivet ning erakorralisi kulusid arvestamata teenida tegevuskasumit, kuid kasum ei peaks küündima möödunud aasta tasemeni (4,4 miljonit eurot).

Efore aktsia on täna reageerinud tulemuste peale 9,1% langusega ja maksab Helsingi börsil 0,70 eurot, mis annab firma turuväärtuseks 29,8 miljonit eurot.

Ettevõttel on läinud halvasti juba aastaid, mida näitab et väärtpaber on 2004. aasta kevadel saavutatud 3,7 euro tasemelt tulnud praeguseks alla üle 80% ning liigub hetkel viimase kümnendi madalaimate hinnatasemete juures.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755