13. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enn Saar: kolm asja, millega Eesti IT-sektor eristub

Eesti IT-sektori näiliselt rahuliku pinna all keeb elu, millest enamus teiste majandusvaldkondade inimesi undki näha ei oska, väidab endine MicroLinki juht Enn Saar oma blogis.

Eestis on tema sõnul toidetud aastaid legendi, et IT-inimesed on introvertsed ning julgevad teiste inimestega suhelda ainult arvuti teel, omavahelisest koostööst rääkimata. Suures osas pidas see 1990ndatel aastatel ka paika. Nüüd keeb Eesti IT-sektoris elu, millest teiste majandusvaldkondade inimesed ei oska undki näha, tagasihoidlikusest ja konservatiivsusest pole märkigi.

Enn Saar tõi oma blogis välja kolm asja, mille poolest erineb Eesti IT-sektor teistest siinsetest majandusharudest:

Kogemuste ja teadmiste jagamine – traditsioonilise arusaama järgi tuleb ettevõtte töötajad uute teadmiste õppimiseks saata tasulisele koolitusele või osta neile õppematerjale. Enamus ettevõtteid koolitavad töötajad põhimõttel: las vana tegija koolitab noore jüngri välja. Hoidku jumal selle eest, et ettevõte peaks oma kogemusi jagama konkurendiga.

IT-ettevõtete hulgas on muutunud tavaks, et konkurendid vahetavad omavahel kogemusi – programmeerijad tutvustavad üksteisele nippe ja trikke, tarkvara testijad arutavad, kuidas väiksema vaevaga ja kiiremini leida üles vead infosüsteemides enne, kui need tavakasutajani jõuavad jne.

Koostöö – enamasti teevad Eesti ettevõtted koostööd ainult siis, kui nende äri ähvardab suur oht kas uue seadusepügala näol või üritab mõni uus firma nende turule siseneda. Infotehnoloogia sektoris algatavad konkurendid koos uusi arendusprojekte (e-kviitung, Demokeskus jms). Omavahel jagatakse infot Eestit külastavate potentsiaalsete välisklientide kohta ning viiakse neid mitmete IT-firmade juurde, selle asemel, et väliskontakti ainult endale hoida.

Rahvusvaheline haare – palju on räägitud sellest, et Eesti ettevõtted peavad üksteist välisturgudel toetama. Millised majandussektorid on unistamisest kaugemale jõudnud!? IT-sektori ettevõtjad-ettevõtted on üheskoos, läbi erinevate projektide ja ettevõtmiste tõstnud Eesti firmade mainet ja usaldusväärsust välisturgudel. Olgu need siis rahvusvahelist tuntust kogunud Garage48 üritused või rahvusvaheliste valdkonna tipptaseme konverentside üheskoos korraldamine (ICGOV, Nordic Testing Days jt).

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755