8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hänni: TEO aktsionäride silmad pöörduvad KJK-le

2009. aastal TeliaSonera poolt tehtud pakkumisel oli nüüd oma aktsiad ikkagi müünud EastCapital üks vastalisemaid väikeaktsionäre, kelle tegevus siis pakkumise nurjas, kirjutas Kawe Kapitali partner Kristjan Hänni kommentaariks tänasele uudisele, et EastCapital on müünud ära TEO LT aktsiad TeliaSonerale.

EastCapital ostis siis TeliaSonera asemel ise ära aktsiad mitmetelt teistel fondidelt, kes muidu oleksid pakkumise vastu võtnud. Kui nüüd EastCapital on pildilt kadunud, siis on tõenäoliselt suure osa praeguste institutsionaalsete investorite silmad KJK-l, kuna nemad on EastCapitali kõrval olnud teine häälekam väikeaktsionär.

Kui müüb ka KJK, on vähetõenäoline väikeaktsionäride esindaja pikemaajaline püsimine ettevõtte nõukogus ja seega ülevaade ettevõttest pole enam senisel tasemel. TeliaSonera poolt oleks väikeaktsionäride murdmiseks korralik jesuiiditemp, kui nad oleksid praegu koos EastCapitaliga sisuliselt juba kokku leppinud tehingu ka KJK-ga, kuid see teatab pakkumise vastuvõtmisest mõnevõrra hiljem. Jätab teistele mulje sellest, et ilmselt siis polnud paremat tulemust ikkagi võimalik saavutada.

 Hind, mida väikeaktsionäridele pakutakse, on TeliaSonera tüüppakkumistele iseloomulikult madalam, kui see kindlasti paljudele meeldiks. Vähemuse sundülevõtmiseks peaks TeliaSonera saavutama 95%+ osaluse, mida ma ülevõtmispakkumise tulemusena isegi koos KJK aktsiatega ülearu tõenäoliseks ei pea, kui turgudel just väga suurt kukkumist samal ajal ette ei tule. Ettevõte jääb sellisel juhul edasi börsile ja TeliaSonera ootab järgmist võimalust väikeaktsionäridest platsi puhtaks saada. Samas senised kohtuvaidlused Leedus on näiteks Vilniaus Bankase või Lifosa aktsiate sundülevõtmise osas lõppenud suhteliselt mõistliku ajakuluga ja väikeaktsionäridele soodsama tulemuse saavutamisega. Meile koos klientidega kuulub hetkel veidi üle 0,5% osalus Teos ja konsulteerime praegu oma edasiste sammude otsustamiseks teiste aktsionäridega ja Leedus päris aktiivselt tegutseva Investorite Ühinguga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755