18. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Geoportaal pakub mitmekihilisi kaarte

Maa-ameti eestvõttel sai valmis Eesti geoportaal, mis koondab riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste olulisemad kaardi- ehk ruumiandmed.

"Kui seni ollakse harjunud Eesti topograafilisi kaarte vaatama Maa-ameti geoportaalist ehk X-GIS-ist, siis Eesti geoportaali eesmärk on koondada ühte kohta erinevate riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste olulisemad ruumiandmed," ütles Maa-ameti peadirektori esimene asetäitja peadirektori ülesannetes Raivo Vallner. "See muudab andmete kättesaadavuse ja kasutamise kiiremaks ning lihtsamaks."

Eesti geoportaali kaudu saab jagada ruumiandmeteenuseid, seda nii linkide kui ka imporditavate kaardimanuste ehk WMS-teenuste kaudu. Näiteks avada mõne teise teabevaldaja (nt Keskkonnateabe Keskuse) pakutava WMS-teenuse, mille tulemusel avanevad hoopis teises portaalis paiknevad kaardikihid. Kui neile lisada Eesti geoportaali kaardikihte, neid omavahel kombineerida ja läbipaistvuse abil kujundada, saab tulemust lingina kellelegi edasi saata või lisada dünaamilise kaardimanusena ükskõik millisele veebilehele, kasvõi oma blogisse.

Eesti geoportaali tekkimisega hakkavad geoinfo- ehk GIS-süsteemid enam liikuma GIS-teenuste suunas. See tähendab, et ei jagata ainult füüsilisi andmeid, vaid jagatakse ressursse ehk juba loodud andmeteenuseid.

Praeguseks on Eesti geoportaali koostöös teabevaldajatega (Maa-amet, Keskkonnateabe Keskus, Maanteeamet, Lennuamet, Muinsuskaitseamet jpt) sisestatud geograafilised nimed ja ruutvõrgud, haldusüksused, aadressid, transpordivõrgud, hüdrograafia, kaitsealad jne. Neile lisanduvad kõrgusandmed, maakatte ja geoloogia andmed, ortofotod.

Geoportaal asub aadressil inspire.maaamet.ee ning see valmis koostöös Regio ja Webmediaga Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755