30. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klientide rahulolematus Airbusi uue lennukiga

Euroopa lennukitootja Airbus on tõenäoliselt kohustatud ümber tegema oma uue lennuki A350-1000, vahendas finantsuudisteagentuur Bloomberg.

Põhjuseks tellimuste tühistamised ja lennufirmade rahulolematus uue lennuki disainiga. Tegemist on Airbus’i alternatiiviga lennutootja Boeing’i 777-tüüpi lennukile.

Hetkel on Boeing’ul plaanis töötada välja järeltulija maailma enimmüüdud laiakerelisele lennukile, 777-le. Pikalevenivad otsused kahe lennukitootja uue toodangu puhul näitavad riske lennukitööstuses, kus toote arendamiseks kulutatakse miljardeid dollareid ning üks toode jääb tihtipeale kümnenditeks tootmisesse.

Kuigi kitsakereliste lennukite tootmises on Airbus’il ja Boieng’ul kaksikvõim, siis USA juhtiv lennukitootja Boeing edestab Prantsusmaal baseeruvat Airbus’i laiakereliste lennukite kategoorias, mille hind on kolm korda kallim.

Airbus’i A350-1000 pidi valmima 2015. aastaks, kuid Airbus teatas, et vajab lennuki arendamiseks 18 lisakuud. Suurimad A350 ostjad, Qatar Airways ja Emirates, andsid teada, et endiselt ei olda rahul uue lennuki disainiga, mis paneb lisasurve Airbus’ile, teades, et Boeing töötab enda uue laiakerelise lennuki turuletoomise kallal.

Boeing on teatanud, et konkurendi järel sammumine on pigem kasulik ning USA firma ei ürita Euroopa konkurendist ette rutata. Kahemootoriline Boeing 777 tuli välja 1995. aastal ning kõige uuem ning arenenum mudel maksab 298,3 miljonit dollarit ning suudab läbida ühekordse lennuga maksimum 14 685 kilomeetrit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755