16. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-spetsid esinesid üleilmsel kosmosemessil

Reedel lõppes Stockholmis maailma suurim kosmosemess SpaceOps2012, kus esinesid ka Eesti IT-spetsialistid.

Logica Eesti kosmoseprojektide projektijuht Andreas Sisask tutvustas messi laval ettevõtte kosmosega seotud projekte. Viimase kahe aasta jooksul on Sisask kaasa löönud paljudes kosmosteemalistes projektides Euroopa kosmoseagentuuri tarbeks.

Näiteks mõned kuud tagasi sai valmis juhtimiskeskuse ja satelliitide vahelise andmeside turvalisust käsitlev tarkvara. Loodud lahendus läheb käiku kümnel Sentinel-seeria satelliidil, milledest esimene lennutatakse orbiidile plaanikohaselt tuleva aasta teisel poolel.

Selle tarkvara loomisel kasutati suuresti Eesti IT-spetsialistide kosmose ja krüptoloogiaalaseid teadmisi, teatas Logica Eesti.

Kosmosemessi läbivateks teemadeks olid tänavu pilvetehnoloogia ja turvalisus, mis on suureks väljakutseks ka teistes sektorites.

"Satelliitide opereerimine muutub tarkvara osas järjest rohkem avatumaks ja julgemalt hakatakse kasutama uuemaid ja modernsemaid lahendusi. Teatavasti on senini oldud selle osas üsna konservatiivsed ja tahetud väga palju ise nullist leiutada," ütles Sisask.

Logical oli messil oma boks, kus näidati nii Eesti kui teiste üksuste poolt loodud lahendusi – näiteks uus vabavaraline missioonijuhtimisplatvorm Hummingbird ja satelliitide ning kosmoseprügi kokkupõrkeid arvutav ja simuleeriv tarkvara.

Logica Eesti üksus on teinud tööd, et koguda usaldusväärsust ESA silmis nii endale kui Eestile tervikuna. Selle tulemusena on Logical olnud võimalik kaasata veel rohkem Eesti spetsialiste, et kasvatada kompententsi ning olla valmis selleks, et Eesti liitumisel agentuuriga on meil ka töö tegemiseks vajalikud teadmised olemas.

Logica on ligi 42 000 töötajaga 42 riigis tegutsev äri- ja infotehnoloogiateenuseid pakkuv ettevõte. Eestis töötab Logica Tallinna ning Tartu kontorites kokku üle 120 inimese, kes pakuvad IT-teenuseid klientidele nii Eestis kui mujal Euroopas. Viimaste aastatega on ettevõtte jõudsalt kasvanud erinevate välisprojektide arvelt.

Üle 20 aasta korraldatud maailma suurim kosmosemess SpaceOps tõi tänavu kokku enam kui 600 eksperti 35 riigist. Esindatud olid kõik suuremad kosmoseagentuurid nagu Ühendriikide NASA ja Euroopa ESA. Järgmine SpaceOps toimub kahe aasta pärast Californias.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755