20. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i kasutamine viib Etioopias 15 aastaks vangi

Mai lõpus võeti Etioopias vastu seadus, mis muudab internetitelefonide (VoIP ehk Voice Over Internet Protocol) põhised teenused nagu Skype'i kriminaalkorras karistatavaks. Keelu rikkujaid ähvardab kuni 15 aastat vanglas.

Oletatakse, et Etioopia valitsusel oli kaks põhjust, miks sooviti Skype'i keelustada. Valitsuse kõneisikud on midagi viidanud "rahvusliku julgeoleku huvidele". Seda tõlgendatakse paratamatult katsena tugevdada riigis tsensuuri, kirjutab reisiportaal trip.ee.

Teiseks nähakse sammu taga valitsuse soovi kaitsta riikliku telekomimonopli ja riigi ainsa internetiteenuse pakkuja Ethiopian Telecommunication Corporationi huve. Skype pakkus nimelt odavat alternatiivi nende monopoolselt kõrgetele hindadele, seda eriti rahvusvaheliste kõnede puhul.

Etioopia puhul on natuke üllatav, et Aafrika rahvaarvult teine riik on interneti levikult Sahara-aluste riikide seas alles eelviimasel kohal. Seda vaatamata sellele, et Etioopiat saab majanduslikus mõttes nimetada lausa Aafrika edulooks. Juba mõnda aega on tegemist Aafrika kõige kiiremini kasvava majandusega ja seda ilma naftavarusid omamata.

Perioodil 2001 kuni 2010 oli Etioopia aastane majanduskasv Hiinat meenutav 8,4 protsenti aastas, millega oldi kasvukiiruselt viies riik maailmas. Kui üldjuhul kaasneb koos majanduskasvuga ka interneti levimine, siis Etioopias pole seda juhtunud.

Internetipunktide leidmine nõuab tavaliselt suhtlemist kohalikega, vaid pealinnas Addis Ababas on olukord ehk natuke parem. Interneti kiirus on "Aafrika keskmine" ehk üsna aeglane. Eeldusel, et elektrit on, saab kirjad siiski kirjutatud igal pool. Pildirikaste portaalide avamine nõuab kannatust, kuid lahti nad lõpuks tulevad.

Juba mõnda aega on Etioopia valitsus seadnud piiranguid poliitilisele tegevusele. Sisuliselt on tegemist ühe partei riigiga, kus arvamusvabadus ja ka internetivabadus on piiratud. Sarnaselt Hiinale piiratakse valikuliselt internetiliiklust. Etioopias pole ligipääsu näiteks Freedom House'i, Human Rights Watchi and Amnesty Internationali veebilehtedele. Ka Ameerika Hääle veebileht on Etioopias blokeeritud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755